Bliži nam se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.
Ukoliko želite napraviti savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje - hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplinu.
Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji okus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.
Osim toga pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati okus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji.
Bliži nam se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.
Ukoliko želite napraviti savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje - hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplinu.
Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji okus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.
Osim toga pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati okus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji.
Ukoliko planirate pripremiti i povrće Jamie Oliver savjetuje da ga isječete, posolite i složite na ražnjiće. Ukoliko želite dodatno pojačati okus nakon pečenja povće nauljite maslinovim uljem ili dodajte malo ocata.
Jedna od najčešćih grešaka je posluživanje mesa odmah nakon što ga skinete s roštilja. Stručnjaci savjetuju da pustite meso da se odmori nekoliko minuta jer će mu to pomoći da ponovo upije sokove koje je izgubilo i da postane mekše i sočnije.
(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook