II No Budget Bienalle Vizualne Umetnosti „Euroazia/Provizum“

CHARLAMA: Nećemo više da ispucavamo metke za sumnjive pretke!“

DEPO Art28.04.18, 12:16h

CHARLAMA: Nećemo više da  ispucavamo metke za sumnjive pretke!“
Organizatori ovoga međunarodnog umjetničkog događaja u BiH su, zbog osjećaja da odgovornost i angažiranost u vremenu u kojem živimo i gdje političke elite ponovo huškaju i zveckaju oružjem, istakli i lajt motiv ovogodišnjeg bijenalea. To je parafrazirani stih „Nećemo da ispucavamo metke za sumnjive pretke!“ iz pjesme „Suze“ autora Ede Majke. Na ovogodišnjem bijenale-u u Charlami učestvuje preko 70 umjetnika iz BiH, regije i svijeta


 

U Sarajevu se 04. maja ove godine otvara II No Budget Biennale Vizualnih umjetnosti EUROAZIA/PROVIZUM  u organizaciji Centra kreativnih aktivnosti (CKA) Charlama uz učešće preko 70 međunarodnih likovnih i vizuelnih umjetnika. Bijenale je svoj fokus stavilo na suradnju i razmjenu umjetničkih energija od Evrope do Azije uz učešće umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Velike Britanije, Francuske, Italije, Holandije, Belgije, Njemačke, Švedske, Rusije i Koreje. Svoje radove će tokom dva mjeseca trajanja Bijenalea izložiti preko 70 umjetnika, uz prateće filmske, muzičke i scenske i književne programe koji se tematski i estetski prilagođeni glavnom programu ovogodišnjeg Bijenala.


Organizatori ovoga umjetničkog događaja su, zbog osjećaja da odgovornost  i angažiranost u vremenu u kojem živimo i gdje političke elite ponovo huškaju i zveckaju oružjem, istakli i lajt motiv ovogodišnjeg bijenalea. To je parafrazirani stih „Nećemo da ispucavamo metke za sumnjive pretke!“ iz pjesme „Suze“ autora Ede Majke.


Galerija Charlama je već godina centar žive suvremene umjetnosti u BiH i regiji u kojem su u proteklih 10 godina izlagali brojnih domaći i međunarodni umjetnici. Prvo  No Budzet Biennale „CREATORS“ održano je 2016. godine uz učešće velikog broja međunarodnih priznatih umjetnika ali i predstavnika nove generacije likovnih i vizuelnih umjetnika iz BiH i svijeta.


Jedan od principa djelovanja CKA Charame jeste opstanak i nezavisno djelovanje uprkos činjenici da, osim podrške za prostor koji daje Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u posljednje dvije godine,  nema suport u institucijama i ministarstvima čija je zadaća podrška projektima od međunarodnog značaja za BiH. 


Istovremeno, na mapama regionalne i evropske kulturne scene Galerija Charlama označena je kao strateška tačka i o njoj su uveliko pisali „The New York Times“, „La Republica“, „Le Monde“ i drugi vodeći svjetski art časopisi i portali.


Posljednji prilog koji  je objavljen o djelovanju Charlame je u milionskom tiražu pritantnog i online mjesečnika velike njemačke avio kompanije Luft Hansa u kojem je Sarajevo predstavljeno najveći dijelom upravo preko galerije Charlama. 


Pogledajte link OVDJE!

 

Lista umjetnika:


Halil Tikveša > Ba 
Sven Stilinović > Cro 
Siniša Labrović > Cro 
Danilo Kreso > Ba
ZlatanHadžifejzović>GB/Ba
Dženan Hadžihasanović > Ba 
Adela Jušić > Ba
Andreja Dugandžić > Ba 
Hamzalija Muhić > Ba
Lejla Ćehaić > Ba
Eun Su Lim > Kor
Darko Bavoljak > Cro
Aleksandar Dimitrijević >Sr 
Aleksandar Denić > Srb 
Mak Hubijer > BA
Ambrosia > Ba
Bakir Rokvić > Ba
Vanja Solaković > Ba
Muhamed Bajramović>Ba 
Dalibor Nikolić > Ba
Dragomir Križić - Križa> Ba 
Slobodan Vidović > Ba
Nela Hasanbegović > Ba
Daniel Premec > Ba
Nedžad Šantić > Srb/Ba
Kostja Ribnik > Ba
Mladen Bundalo >B/Ba
Narcis Kantardžić > Sl/Ba
Damir Nikšić > Ba
Mimmo Catania > D/I
Laszlo Kerekeš > D/Yu
Pierre Courtin > Ba/F
Enrico Dagnino > F/I
Man Soo Kim > Kor
Jeong Hee Kim > Kor
Ivan Tuzov > Rus
Olga Florenskaja > Rus
GordanaAnđelićGalić>Ba
Borjan Čamo > Ba 
Christiana Biron > D
Ljiljana Majkić > Ba
Emir Krajišnik > Sv 
Saša Bukvić > Ba 
Jasmin Duraković > Ba
Ismar Mujezinović>Slo/Ba
Šahin Šišič > Nl/Ba 
Marko Marković > Cro
Saša Marković Mikrob>Srb
Mladen Stilinović > Cro
Dmitri Prigov > Rus
Ciara Accardi > I
Jusuf Hadžifejzović>B/Ba


II No Budget Biennale „EUROAZIA/PROVIZUM“ otvara se 4. maja, Galerija suvremene umjetnosti Charlama, 19h, centar Skenderija.

 

(DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook