Lider maloprodaje u BiH

Novi izvještaj pokazao: Bingo veći od Konzuma i Mercatora zajedno

Biznis Klub27.04.18, 18:02h

Novi izvještaj pokazao: Bingo veći od Konzuma i Mercatora zajedno
Kako se navodi u izvještaju, Bingo, Konzum i Mercator imaju prodavnice po cijeloj državi, dok ostali pokrivaju samo dijelove BiH

 

Kompanija Bingo ne samo da je lider maloprodaje u BiH već sama ima veći udio na tržištu nego drugi i treći konkurent zajedno. Bingo je u 2017. godini držao 17 posto udjela na tržištu, drugorangirani Konzum 11 posto, a treći je Mercator sa 5 posto udjela.

 

Ovo se, između ostalog, navodi u godišnjem izvještaju o poslovanju kompanije Mercator koji je objavljen danas na Ljubljanskoj berzi, piše BiznisInfo.

 

Kako se navodi u izvještaju, Bingo, Konzum i Mercator imaju prodavnice po cijeloj državi, dok ostali pokrivaju samo dijelove BiH.

 

- Najveći trgovci u BiH su Bingo, Konzum i Mercator, a slijede manji Tropic, Amko i Imex. Na području BiH nema većeg evropskog lanca. Udio Mercatora 2017. godine je iznosio 5 posto - stoji u dokumentu.

 

Također se navodi da je prošle godine došlo do rasta maloprodajnog tržišta u BiH za 5,9 posto.

 

Kada je riječ o Crnoj Gori, navodi se da najveći udio ima Agrokorova IDEA od 21 posto, a da kompanija Voli ima 20 posto.

 

U Srbiji grupa kompanija Mercator, IDEA i Roda ima 9 posto, a konkurentska grupa koju čine Tempo, Maxi i Delhaize 10 posto, dok ostali imaju dosta manje udjele.

 

Mercator je dominantan u Sloveniji s 30 posto udjela a slijedi ga Spar s 23 posto.

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook