Reakcija na jutrošnju akciju SIPA-e

SDA o hapšenju Dudakovića: Tužilaštvo BiH djeluje pod pritiscima, cilj je izjednačavanje branilaca i agresora

Front27.04.18, 12:01h

SDA o hapšenju Dudakovića: Tužilaštvo BiH djeluje pod pritiscima, cilj je izjednačavanje branilaca i agresora
Iz SDA podsjećaju da su sličnu "golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni"

 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da hapšenje komandanta Atifa Dudakovića i drugih oficira i podoficira 5. korpusa Armije RBiH pokazuje da Tužilaštvo BiH "djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca BiH i agresora na BiH". 

 

- Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata - ističe SDA u saopćenju izdatom povodom današnjeg hapšenja Dudakovića.    

 

Ta stranka podsjeća da je "Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima". 

 

- Na drugoj strani snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima. 

 

Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina. Međutim, Tužilaštvo BiH je moralo, prije svega, procesuirati odgovorne za progon i masovne zločine nad stanovništvom Krajine, opsadu i bombardiranje  gradova, uništavanje čitavih naselja i  masovna ubistva njihovih stanovnika - ističu iz SDA.  

 

Smatraju da je "apsolutno neprihvatljivo hapšenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih saboraca, jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni Tužilaštvu i policijskim organima, na čije se pozive već deset godina redovno i uredno odazivaju". 

 

- Zato je neizbježan zaključak da njihovo hapšenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika 5. korpusa koji su časno i herojski odbranili Krajišnike pred udarom agresora - navodi se u saopćenju iz SDA.  

 

Podsjećaju da su sličnu "golgotu prošli i drugi istaknuti komandanti Armije BiH da bi na kraju bili oslobođeni". 

 

- S obzirom da je svima poznata uloga 5. korpusa, časna i herojska borba komandanta Dudakovića i njegovih saboraca, uvjereni smo da će se u krivičnom postupku dokazati njihova nevinost - ističu iz SDA. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook