Direktor Centra Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih

Kojić: General Dudaković je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video materijali!

Hronika27.04.18, 11:02h

Kojić: General Dudaković je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video materijali!
Kojić je dodao da su dostavili dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, čiji je prosjek starosti i veći od 65 godina, jer je najstarija žrtva imala 99 godina, dok je najmlađa bila rođena 1986. godine

 

Direktor Centra Vlade RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić rekao je da je taj centar prikupio i dostavio postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH 8.000 stranica dokazne dokumentacije protiv bivšeg generala i komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića

 

Tvrdi da se dokazi odnose na akciju “Sana 95. godine,” od 13. septembra do 10. oktobra 1995. te obuhvata općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i da se Dudaković tereti za “zločin protiv čovječnosti”. 

 

Kazao je da je taj centar dvije godine sarađivao s postupajućim tužiocem "u slučaju Dudaković", te da su “došli do značajnih video zapisa”, koji su imali, smatra on, važnu ulogu da se ovo krivično djelo može dokumentovati i vjeruje da će vrlo brzo biti podignuta i optužnica. 

 

Ističući da je optužnicom protiv Dudakovića obuhvaćeno 17 osoba, naveo je da je predmet još uvijek u fazi istrage. 

 

Kojić je dodao da su dostavili dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, čiji je prosjek starosti i veći od 65 godina, jer je najstarija žrtva imala 99 godina, dok je najmlađa bila rođena 1986. godine. 

 

- Ovo govorim u saglasnosti s postupajućim tužiocem. Atif Dudaković je osumnjičen za planiranje, naređivanje i ubistvo. General je vršio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video-materijali koje smo dostavili tužiocu - ustvrdio je Kojić na vanrenboj konferenciji za novinare u Banjoj Luci. 

 

Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, a dopuna izvještaja je podnesena 2015. godine. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook