Nastavak suđenja za smrt Dženana Memića

Burna rasprava sudije Todorovića i advokata Karkina: Hoće li Tužilaštvo dostaviti sedam tajnih dokumenata?

Hronika26.04.18, 16:23h

Burna rasprava sudije Todorovića i advokata Karkina: Hoće li Tužilaštvo dostaviti sedam tajnih dokumenata?
Zašto će u u krivičnoj istrazi koja se vodi u predmetu saobraćaja ijedna informacija biti tajna – kazao je Karkin

 

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je prijedlog odbrane Ljube i Bekrije Seferovića, advokata Rusmira Karkina u slučaju Dženan Memić za provođenje dokaza koji su predloženi u podnesku 24.04.2018. godine, a detaljniji razlozi odbijanja predloženih dokaza bit će navedeni u presudi, kazao je sudija Igor Todorović.

 

Podsjećamo, odbrana je između ostalog tražila treću rekonstrukciju događaja iz noći 8. februara 2016. godine, ponovno svjedočenje saobraćajnog istražitelja Sefedina Škrijelja, dopunu medicinskog vještačenja, odgovor iz MUP KS i FMUP-a gdje je nestao komad laka zelene boje koji je vještačen, no to neće biti moguće.

 

Sudija je zatražio da se advokat Karkin izjasni o saslušanju optuženog Ljube Seferovića kao svjedoka i ulaganja materijalnih dokaza koji su ranije odobreni, na šta je on kazao da mu se moraju dostaviti dokazi iz Tužilaštva KS.

 

- Insistiram da mi se dostave dokazi. Ja sam bio u Tužilaštvu i nisu bili u spisu, da su bili ja bih ih našao. Navedeni su, njih je 200 – kazao je Karkin.

 

Uslijedila je burna rasprava advokata Karkina i sudije Todorovića, a Karkin je kazao da traži od Tužilaštva KS da mu dostave osam dokaza koji su dostavljeni Ustavnom sudu od kojih je sedam sa oznakom povjerljivo.

 

- Zašto će u u krivičnoj istrazi koja se vodi u predmetu saobraćaja ijedna informacija biti tajna – kazao je Karkin.

 

On je naveo da Tužilaštvo nekoliko puta reklo da su dostavili sve dokaze, a stalno mu dostavljaju nove i nove dokaze.

 

S obzirom da se Karkin nije mogao izjasniti o saslušanju optuženog Ljube Seferovića dok mu se ne dostave ostali dokazi, sudija Todorović je kazao da to znači da odustaje od predloženog saslušanja.

 

Karkin je pitao sudiju zbog čega donosi takvu odluku, a sudija je kazao zbog toga što Karkin odugovlači proces.

 

Karkin je zatražio rok od tri dana da se pismeno odredi koje će materijalne dokaze uložiti s obzirom da je dobio i niz novih dokaza za koje ranije nije znao kada je Sudu uložio prvi dokazni prijedlog.

 

Sudija Todorović je ponovio da je Karkinu omogućen uvid u tužilački spis te ga je pitao šta predlaže za naredni glavni pretres.

 

- Dajte mi rok od tri dana da proberem koje ću materijalne dokaze provesti, a koje ste već odobrili svojim rješenjem i da obavim razgovor sa svojim klijentom, a vezano za davanje njegovog iskaza s obzirom da nemam informaciju šta se dešava sa snimkom rekonstrukcije  - kazao je Karkin.

 

S obzirom da sud nije reagirao očito je da se na sljedećem ročištu očekuje svjedočenje prvooptuženog Ljube Seferovića.

 

Sudskom vijeću dat je spisak dokaza koji su dostavljeni Ustavnom sudu, a nakon što su pregledali spisak sudija Todorović obratio se tužiocu Mladenu Furtuli:

 

- Tužilaštvo nek se za sljedeći glavni pretres odluči za eventualne dodatne dokaze – kazao je Todorović.

 

Naredni glavni pretres je 22. maja 2018. godine.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!