Na današnjoj sjednici

Vijeće ministara BiH: Ostvaren napredak u provođenju šest programa teritorijalne saradnje

Front26.04.18, 14:27h

Vijeće ministara BiH: Ostvaren napredak u provođenju šest programa teritorijalne saradnje
Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za implementaciju Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za 2018. godinu, koji je pripremila Direkcija za evropske integracije u saradnji s drugim institucijama Vijeća ministara BiH

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas na sjednici Informaciju Direkcije za evropske integracije o napretku u implementaciji programa prekogranične/teritorijalne saradnje iz okvira IPA I i IPA II za 2017. godinu.

 

Potpuno su završeni IPA programi iz perioda 2007.-2013., i to dva transnacionalna programa, SEE (Jugoistočna Evropa) i MED (Mediteran) te IPA Jadranski program prekogranične saradnje. U prošloj godini i početkom ove godine završena su i tri bilateralna programa sa susjednim zemljama: Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

 

Ostvaren je napredak i u provođenju šest programa teritorijalne saradnje u okviru IPA II (2014.-2020.) u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina. Riječ je o dva bilateralna, i to BiH - Crna Gora i Srbija - BiH, jednom trilateralnom; Hrvatska - BiH – Crna Gora i tri transnacionalna: Jadransko-jonski transnacionalni program (ADRION), Dunavski transnacionalni program i Mediteranski transnacionalni program (MED).

 

Ti programi implementiraju se putem javnih poziva za podnošenje projektnih prijedloga koji se periodično objavljuju.

 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske u oblasti kinematografske koprodukcije kojim se unapređuju odnosi dviju država u oblasti kulture.

 

Zaključivanjem ovog sporazuma dvije države stvaraju pravni okvir za intenzivniju saradnju bh. i francuskih filmskih stvaralaca i svih aktera uključenih u kinematografsku  koprodukciju.              

 

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar civilnih poslova.

 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Akcioni plan za implementaciju Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za 2018. godinu, koji je pripremila Direkcija za evropske integracije u saradnji s drugim institucijama Vijeća ministara BiH.

 

Ministarstva i druga tijela Vijeća ministara BiH provest će više desetina aktivnosti u oblastima izdavaštva, online komunikacija, istraživanja, promoviranja događaja kako bi zajednički omogućili efikasniju komunikaciju s različitim javnostima te unaprijedili informiranje građana o pristupanju BiH Evropskoj uniji.  

 

Institucije Bosne i Hercegovine će ubuduće u svim komunikacijskim aktivnostima o procesu evropskih integracija koristiti vizuelni identitet procesa evropskih integracija, odnosno logo i slogan ,,Embrace Diversity“, a koji će im dostaviti Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

 

Direkcija za evropske integracije informirala je Vijeće ministara BiH da je u novembru  prošle godine, putem javnog konkursa, izabran vizuelni identitet procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, koji je jedinstven i dinamičan  proces, a jedna od njegovih glavnih poruka je „jedinstvo u različitosti“.   

 

Svojevrsnim brendiranjem procesa evropskih integracija ističe se težnja Bosne i Hercegovine za članstvom u zajednici evropskih država i podsjeća na vrijednosti Evropske unije, ali se istovremeno želi i povećati interes javnosti u BiH.  


Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za glasanje državljana Republike Slovenije 13. maja 2018. godine, na teritoriji Bosne i Hercegovine, povodom ponovnog održavanja zakonodavnog referenduma o Zakonu o izgradnji i upravljanju drugim kolosijekom željezničke pruge Divača – Kopar u Republici Sloveniji.

 

Državljani Slovenije u BiH mogu glasati u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu od 09.00 do l7.00 sati, saopćeno je iz VMBiH.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook