Ključno pitanje je način trošenja novca

Zakon usvojen u dvije verzije: Na čije račune će biti uplaćen novac od akciza?

Front26.04.18, 13:36h

Zakon usvojen u dvije verzije: Na čije račune će biti uplaćen novac od akciza?
Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90% novca od putarina se do usvajanja Zakona o akcizama u decembru prošle godine dijelilo na 59% Federaciji, 39% RS i 2 % Brčko distriktu. Procjene, pokazuju da se na području FBiH proda daleko više od 59 % goriva

 

Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana za sutra u Mostaru, odgađa se do daljnjeg jer je predsjedavajući UO UIO Vjekoslav Bevanda informisan da nema saglasnosti predstavnika entiteta o ključnim pitanjima.

 

''Predsjedavajući UO UIO zakazao je 29. redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu se, između ostalog, nalazi i raspodjela prihoda od akciza i rješavanje problema izvršenja presude Suda BiH po tužbi Republike Srpske o raspodjeli prihoda s Jedinstvenog računa“, piše u saopštenju Ministarstva finansija BiH.

 

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90% novca od putarina se do usvajanja Zakona o akcizama u decembru prošle godine dijelilo na 59% Federaciji, 39% RS i 2 % Brčko distriktu. Procjene, pokazuju da se na području FBiH proda daleko više od 59 % goriva. Odluku o načinu raspodjele donosi UO UIO BiH, prenosi N1.

 

Jedno od ključnih pitanja, pri usvajanju izmjena Zakona o akcizama bio je način trošenja novca, i da li će novac biti uplaćivan direktno u budžet ili na posebne podračune namjenjene isključivo gradnji puteva.

 

Na koncu je Zakon usvojen u dvije verzije. A razlikuju se upravo u ovoj tački. U verziji na srpskom jeziku novac bi se trebao prikupljati na posebne podračune u CB BiH. U verzijama na bosanskom i hrvatskom ta odrednica ne postoji.

 

I dok je Ministarstvo finansija FBiH na naš upit dostavilo broj računa na koji će novac od putarina, prema novom Zakonu o akcizama biti uplaćivan (Union banka d.d. Sarajevo, broj: 102-708-00000332-31), iz Ministarstva finansija RS konkretan odgovor nismo dobili.

 

„Ministarstvo finansija je, nakon usvajanja Zakona o akcizama, pripremilo podatke o računima krajnjih korisnika sredstava, definisanih zakonom, a koje će blagovremeno dostaviti nadležnoj Upravi za indirektno oporezivanje kada za to budu ispunjeni zakonski uslovi“, odgovorili su iz Ministarstva Finansija RS.

 

Novi Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara. Tada je putarina sa deset feninga porasla na 25. Novac prikupljen od tada do danas, leži na računu UIO BiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook