VEČERAS U MOSTARU

Miljenko Jergović nazvao ga je piscem 'neke druge Hercegovine': Almin Kaplan predstavlja roman 'Trganje'

Kultura26.04.18, 09:38h

Miljenko Jergović nazvao ga je piscem 'neke druge Hercegovine': Almin Kaplan predstavlja roman 'Trganje'
Roman "Trganje" objavila je izdavačka kuća Synopsis i za kratko vrijeme privukao je veliku pažnju kritičara, prije svega zahvaljujući izuzetnom stilu pripovijedanja i temama koje su posve neobične i uveliko nadilaze uobičajenu književnu produkciju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu

 

 


U Mostaru će u četvrtak, 26. aprila, u 19:30 sati u OKC-u Abrašević biti upriličena promocija romana “Trganje” Almina Kaplana. Na promociji će uz autora sudjelovati književnici Srđan Gavrilović i Adnan Žetica.

 


Roman "Trganje" objavila je izdavačka kuća Synopsis i za kratko vrijeme privukao je veliku pažnju kritičara, prije svega zahvaljujući izuzetnom stilu pripovijedanja i temama koje su posve neobične i uveliko nadilaze uobičajenu književnu produkciju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.


Zbog toga je Miljenko Jergović za Kaplana rekao da je nesumnjiv dobitak svome čitatelju te da je pisac "neke druge Hercegovine... Tih i precizan pisac, jedan od onih koji su istodobno i kovačevskog i kiševskog roda, toliko tih da su ga rado i spremno prečuli i previdjeli, pa ga onda nisu ni čitali. Za Almina Kaplana to, međutim, nije ni važno. On je pisac koji neće ovisiti od interesa publike, od telala i od telalbaša, koji će, prolazeći čaršijom, oglašavati tko je ove godine naš najbolji književnik".

 

almin-kaplan-trganje


U ozračju "jednostavne nomenklature", kako je Adnan Žetica okarakterizirao Kaplanov roman, prema mišljenju Amile Kahrović Posavljak ima svijeta "za koji nismo ni znali da postoji jer u poslijeratnoj književnosti nije ni ispričan – svijeta dalekog hercegovačkoga sela, ima autentične priče jasno i temeljito ispisane u maniri u kojoj je o zaboravljenome balkanskom kršu i selima koja nikoga ne zanimaju pisao Mirko Kovač".


A sve to svjedoči onome što je Josip Mlakić nazvao nesumnjivom Kaplanovom spisateljskom zrelošću.

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!