Bolesne izjave Radovana Karadžića

Srebrenicu su izveli neki koji su se okupili onako, Muslimani iz Bijeljine su slavili Arkana zato što je zauzeo grad i prekinuo njihove patnje

Hronika24.04.18, 18:31h

Srebrenicu su izveli neki koji su se okupili onako, Muslimani iz Bijeljine su slavili Arkana zato što je zauzeo grad i prekinuo njihove patnje
Karadžić je potvrdio da ga je, 13. jula 1995, dva dana po padu Srebrenice, njegov povjerenik Miroslav Deronjić obavijestio da ima već 2.000 zarobljenika

 

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici i ratne zločine u BiH, tvrdio je danas, pred Haškim sudom, da nije znao za masovno ubistvo srebreničkih muslimana u julu 1995.

 

"Ja sam se čudio i pitao kako je tako dugo mogao da se krije tako drastičan događaj", rekao je Karadžić tokom rasprave o žalbi koju je uložio na prvostepenu presudu.

 

O broju muslimanskih žrtava, kojih je po presudi "najmanje 5.115", Karadžić je rekao da on pretpostavlja da ih je, uključujući one u borbama, bilo 1.500-2.000.

 

"To nije izvela nijedna naša jedinica, nego grupice koje su se sakupile onako", kazao je Karadžić.

 

On je kazao da je Dražena Erdemovića, koji je priznao krivicu za strijeljanje 1.000 Muslimana, pitao "kako se to moglo kriti".

 

Erdemović mu je, kako je rekao, odgovorio da počinioci nisu o svom zlodjelu obavijestili ni svog komandanta.

 

Deseti diverzantski odred, čiji su članovi bili Erdemović i drugi vinovnici strijeljanja, bio je jedinica Glavnog štaba Vojske RS čiji je Vrhovni komandant bio Karadžić.

 

Karadžić je potvrdio da ga je, 13. jula 1995, dva dana po padu Srebrenice, njegov povjerenik Miroslav Deronjić obavijestio da ima već 2.000 zarobljenika.

 

Sugerisao je, međutim, da je mislio da će oni biti brzo razmijenjeni.

 

"Ni sa kim iz vojske u Srebrenici nisam imao kontakt", rekao je Karadžić.

 

Presudom je utvrđeno da je Karadžić tada rekao Deronjiću da "sva roba mora biti u skladištima do sutra u podne".

 

Tako je, po presudi, naredio da zarobljenici budu prebačeni u Zvornik i pobijeni, što se i desilo.

 

Karadžić je tvrdio i da je u aprilu 1996. naredio vojnom tužiocu da ispita šta se desilo u Srebrenici.

 

"On mi je rekao da tamo niko ništa ne zna i neće da zna".

 

Karadžić je ponovio da nigdje u BiH Srbi nisu prvi napali i da im je rat bio "nametnut nelegalnom secesijom BiH kojoj su se protivili".

 

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!