Na predmaturalnoj zabavi

Tešanjski gimnazijalci nacističkim simbolima šokirali javnost

Hronika23.04.18, 14:50h

Tešanjski gimnazijalci nacističkim simbolima šokirali javnost
Ovaj natpis postao je poznat u Drugom svjetskom ratu, jer je bio postavljen iznad ulaznih vrata nacističkih koncentracionih logora, uključujući i ozloglašeni Aušvic, gdje je natpis postavljen 1940. godine, prema nalogu nacista

 

Tešanjski gimnazijalci su tokom vikenda organizirali “predmaturalnu zabavu” u jednom lokalnom kafiću, a fotografije koje su se naknadno pojavile na društvenim mrežama zaprepastile su javnost.

 

Naime, mladići i djevojke, kako je vidljivo na fotografiji, nose majice s natpisom “Arbeit macht frei” – njemački izraz koji u prijevodu znači “rad oslobađa”, prenosi portal Dijaspora.net.

 

Ovaj natpis postao je poznat u Drugom svjetskom ratu, jer je bio postavljen iznad ulaznih vrata nacističkih koncentracionih logora, uključujući i ozloglašeni Aušvic, gdje je natpis postavljen 1940. godine, prema nalogu nacista.

 

Izraz se, također, može vidjeti i u koncentracionim logorima u Dahau, Gros-Rozenu, Zaksenhauzenu te Terezienštadtu. Odavno se smatra da je izraz “Arbeit macht frei” uvreda za sve žrtve nacističkog režima.

 

(Dijaspora, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook