Dramatizacija istoimene zbirke priča

Predstava 'Tajna džema od malina – Nova formula' ponovo na sceni SARTR-a

Kultura23.04.18, 11:58h

Predstava 'Tajna džema od malina – Nova formula' ponovo na sceni SARTR-a
Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar, Fondacija Karim Zaimović, Internacionalni teatarski festival MESS i WARM Fondacija

 

Publika Sarajevskog ratnog teatra SARTR će imati priliku ponovo pogledati predstavu “Tajna džema od malina – Nova formula” u režiji Selme Spahić. Predstava predstavlja dramatizaciju istoimene zbirke priča Karima Zaimovića, sarajevskog novinara i pisca, i nudi svojevrsnu orginalnu alternativnu historije Sarajeva od austrougarske aneksije pa sve do ratne 1994. godine.

 

Da li duh koji noću straši goste u hotelu Evropa ima neke veze sa Jakobom Esalovićem, čovjekom sa Šiljinim licem? Sarajevski vampir ponovo šeta gradskim ulicama. Ko će mu ući u trag? Da li je nevidljivi čovjek Amir Amrić u susretu sa svojim bratom konačno spoznao svoj lik u ogledalu? Da li su istiniti podaci Pedra Paname, po kojima je najezda džinovskih pacova u Sarajevu tek zakašnjela posljedica neslavnog eksperimenta nacističke jedinice Klingsor? Hoće li pismo, koje je Ona ponovo poslala ljubavi svog života, konačno naći pravi put do svog primaoca? Toliko novih pitanja i nerazjašnjenih sarajevskih misterija.

 

U predstavi igraju:  Snežana Bogićević, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović, Benjamin Bajramović.

 

Termini igranja: 27. i 28. april u 20h i 03., 04. i 05. maj u 20h.

 

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebook stranici Sarajevskog ratnog teatra https://www.facebook.com/sartr1992/. Cijena ulaznice iznosi 15 KM dok za učenike, studente i penzionere iznosi 10 KM.

 

Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar, Fondacija Karim Zaimović, Internacionalni teatarski festival MESS i WARM Fondacija.

 

Karim Zaimović (1971-1995) bio je jedan od najvećih književinh talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama “Tajna džema od malina” osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj povijesti bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade što je bio i glavni motiv za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook