Bivši poslanik SNSD-a

Nakon godinu i po bjekstva, Siniša Dodik predao se SIPA-i, a oni ga i pored naredbe za hapšenje pustili

Front18.04.18, 15:41h

Nakon godinu i po bjekstva, Siniša Dodik predao se SIPA-i, a oni ga i pored naredbe za hapšenje pustili
Iako je još u novembru 2016. izdata naredba za hapšenje, Dodik po dolasku u SIPA-u, ipak, nije uhapšen. Ponovo je pušten kući, uz dogovor da će u narednim danima dobrovoljno doći na saslušanje u Tužilaštvo BiH, gdje nisu željeli da komentiraju da li je do toga i došlo

 

Godinu i po nakon bjekstva bivši poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Siniša Dodik (39), koji je pod istragom zbog trgovine utjecajem i izborne prevare, vratio se u BiH.

 

Kako saznaju Novosti, Dodik je 10. aprila, u pratnji advokata, došao u zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, koja za njim traga od novembra 2016. godine.

 

- Dodik se u pratnji branioca javio istražiteljima koji rade na njegovom predmetu. Pravdao se da se iz zdravstvenih razloga nije mogao ranije odazvati na saslušanje, i da je sve vrijeme proveo na liječenju u Srbiji. Kao potvrdu te priče priložio je i određene ljekarske nalaze - kaže dobro obaviješteni izvor.

 

Iako je još u novembru 2016. izdata naredba za hapšenje, Dodik po dolasku u SIPA-u, ipak, nije uhapšen. Ponovo je pušten kući, uz dogovor da će u narednim danima dobrovoljno doći na saslušanje u Tužilaštvo BiH, gdje nisu željeli da komentiraju da li je do toga i došlo.

 

Dodik je, inače, zajedno s Radenkom Mirkovićem (50) privođen 8. oktobra 2016. Iz Tužilaštva BiH tada je saopćeno da su obojica pod istragom da su počinila krivično djelo izborne prevare na području općine Istočna Ilidža, tokom lokalnih izbora 2016. godine. Osim toga, Dodik se našao i pod istragom zbog sumnje da je počinio krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

 

Radi se o aferi u kojoj je SIPA uhapsila Duška Lazarevića i Dragana Vukajlovića, službenika Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koji je navodno od Dodika primio 40.000 KM mita kako bi njegovoj firmi "Elektrojunion" omogućio da nezakonito stekne 3,5 miliona maraka na štetu "Puteva RS". Neposredno prije nego što su oni uhapšeni, Dodik je pobjegao u Srbiju.

 

Sporni novac "Puteva RS" su na osnovu rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi isplatile firmi "Elektrojunion", a da sudski spor između tih preduzeća nije bio okončan. Potom je Sud BiH poništio to rješenje i naložio da se novac vrati "Putevima RS", do čega nije došlo jer na računu "Elektrojuniona" novca nije bilo.

 

(Večernje Novosti, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook