Bivši hrvatski selektor preuzima klupu prvaka

Bundesliga o Niki Kovaču: Kako je sin imigranata iz BiH dobio vruću klupu Bayerna?

Sport18.04.18, 08:15h

 Bundesliga o Niki Kovaču: Kako je sin imigranata iz BiH dobio vruću klupu Bayerna?
Kovač još nije vodio ekipu u evropskom natjecanju, ali Nijemci su impresionirani njegovim bogatim iskustvom

 

Niko Kovač je priča sedmice u njemačkoj Bundesligi nakon što je Bayern službeno potvrdio da će bivši hrvatski selektor na ljeto preuzeti klupu prvaka. 

 

Bayern je već potvrdio novi naslov, a Kovač se s Eintrachtom bori za mjesto koje vodi u Evropu. Nakon završetka sezone sjest će na klupu Bayerna, u čijem je dresu nekada igrao. 

 

Službena stranica Bundeslige upoznala je njemačke nogometne fanove s novim Bayernovim trenerom kroz deset podataka o njegovom životu. 

 

Njemački Hrvat

 

Dok je Bayern tražio nasljednika Juppu Heynckesu, uvijek se spominjao neki njemački trener. Kako je onda bivši hrvatski reprezentativac dobio vruću klupu Bayerna? Kovač je zapravo rođen i odrastao u Berlinu, roditelji su mu hrvatski imigranti iz Bosne i Hercegovine, dok je još bila dio Jugoslavije. "Pratite? Uzmite trenutak i pomozite si kartom", šali se stranica Bundeslige. Kovač je zato mogao igrati za Njemačku, Hrvatsku i BiH. Ipak, Kovač je Nijemac i idealan je za ono što su Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge tražili, stoji u tekstu. 

 

Dečko iz Berlina

 

"Dečki iz Berlina, Niko i brat Robert, odrasli su u predgrađu Berlina, gdje su nogomet učili igrati Jerome i Kevin-Prince Boateng. Hertha Zehlendorf je jedan od njegovih prvih klubova. Kovač je slijedio stope Pierrea Littbarskog, iz kluba koji je proizveo i Antonija Rudigera, Johna Brooksa i Christiana Ziegea." Podsjećaju i da je za Herthu na kraju upisao 242 nastupa, a onda se otisnuo u svijet.

 

Učenik Rummeniggea

 

Kao dječak, Kovač je bio fan Karl-Heinza Rummeniggea, koji mu je bio idol. Poster svog budućeg trenera navodno je imao na zidu svoje sobe. Nakon pet godina u Bayer Leverkusenu i HSV-u, Kovač je ispunio san s 29 godina, kada je 2001. prvi put stigao u Bayern. S prvacima je osvojio Interkontinentalni kup, a onda i dvostruku krunu, Bundesligu i kup. Kovač je tek treći bivši igrač koji se u Bayern vratio kao trener nakon Franza Beckenbauera i Jurgena Klinsmanna. Podsjećaju i da su Bavarce već vodila dvojica Hrvata, Zlatko Čajkovski i Branko Zebec.

 

Fan krila 

 

U analizi Kovačevog rada u Frankfurtu, Nijemci otkrivaju da je Kovačeva omiljena formacija 3-5-2, da voli igrati široko s krilima, a pronašli su i njegovu izjavu iz 2017. kada je rekao da mu srce kuca brže kad na terenu vidi Riberyja i Robbena. Upravo je vijest o potpisu novog ugovora s iskusnim dvojcem nagovijestio dolazak Kovača na Bayernovu klupu, koji je potvrđen već dan kasnije.  

 

Međunarodno iskustvo - treći na svijetu 1998.

 
Kovač još nije vodio ekipu u evropskom natjecanju, ali Nijemci su impresionirani njegovim bogatim iskustvom. Igrao je za Hrvatsku 12 godina, na četiri velika natjecanja, bio je kapiten na SP-u u Njemačkoj, kapiten i kasnije selektor mlade i seniorske reprezentacije.

 

Niko, Ivan i Luka

 

Nijemcima ovaj podnaslov zvuči kao sapunica, a zapravo podsjećaju na trio koji je Hrvatsku predvodio u tri utakmice na Euru 2008. Kovač je igrao uz Modrića i Rakitića, a Hrvatska oduševljavala sve do dramatičnog ispadanja od Turske u četvrtfinalu. Kovač se nekoliko mjeseci kasnije povukao iz reprezentacije. 
 

Trener

 

U Red Bull Salzburgu, danas polufinalistu Europa lige, Kovač je završio igračku karijeru. U Austriju je stigao 2006. i s RB-om osvojio dva naslova prvaka, a onda prihvatio ponudu da preuzme mladu ekipu. Nakon toga je postao pomoćnik Ricardu Monizu na klupi prve ekipe, a nakon njegove smjene Kovač je prihvatio poziv HNS-a. S klupe U21 reprezentacije je nakon samo pet utakmica uskočio na klupu A selekcije, nakon što je smijenjen Igor Štimac. Preko Islanda i dodatnih kvalifikacija odveo je Hrvatsku na SP u Brazil. 

 

Bratska ljubav

 

Niko će i u Bayern stići s bratom Robertom, koji je uz njega veći dio života i karijere. Igrali su zajedno u Leverkusenu, Bayernu i Hrvatskoj, a ostali trenerski duo od U21 hrvatske reprezentacije. 

 

"Uvijek mi je čuvao leđa, i sada je tako. Dobro se razumijemo i surađujemo, naša suradnja ne može biti bolja", rekao je Kovač za FIFA-u. 

 
Skromnost

 

"Kovač zna kako se pobjeđuje, ali zna i kako se gubi", piše njemačka stranica. Podsjećaju da je s Eintrachtom jedva izborio ostanak u Bundesligi, a onda tješio uplakane igrače Nurnberga, suparnika u play-offu za ostanak. Zbog toga je te godine dobio nagradu za fair play njemačkog nogometa. 

 

Ujedinjeni narodi Frankfurta

 

"Rođen u Berlinu, sin hrvatskih imigranata je primjer uspješne integracije, predvodi svoju momčad koja ima iste vrijednosti", piše Bundesliga.

 

"Ovo nije Brexit ili Fraxit, ne zanima nas politika. Mi igramo nogomet. Oni koji su najbolji će igrati, neovisno o godinama, izgledu, jesu li Nijemci ili ne", citiraju Kovača koji vodi jednu od najmješovitijih svlačionica u ligi, u kojoj su igrači čak 17 različitih nacionalnosti. "Zbog njega svi pričaju istim jezikom, i na terenu i izvan njega. Odluka da izbaci klupsku legendu Alexandera Meira izazvala je napetosti 2016., ali momčad je pokazala da je Kovač bio u pravu", stoji u tekstu. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook