OD 7. MAJA PRED GLEDAOCIMA

Novo na TV1: 'Bez straha i cenzure' - studenti uzimaju sudbinu u svoje ruke

Mediji17.04.18, 13:38h

Novo na TV1: 'Bez straha i cenzure' - studenti uzimaju sudbinu u svoje ruke
Nakon što se u prvom ciklusu serijala obrade sve planirane teme, u drugom ciklusu se o tim temama ponovo govori, odnosno utvrđuje da li je problem riješen, zašto nije riješen, ko opstruira rješavanje... Ukratko, istraživanje i animiranje javnosti, vlasti, studentskih organizacija, uprave fakulteta i univerziteta, ne prestaje dok se problem ne riješi

 

Od 07. maja na TV1 počinje prikazivanje serijala „Bez straha i cenzure“, posvećenog problemima studenata u BiH. Serijal od 57 emisija producirat će TV1 u saradnji sa univerzitetima i udruženjima studenata iz cijele BiH, a gosti emisija bit će kako studenti, tako i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, resornih ministarstava i predstavnika bh. organa vlasti od kojih se očekuje aktivno rješavanje problema studentske populacije.


„Sve je manje studenata u BiH, a sve više van njenih granica. Nemamo medijski prostor u kojem se može čuti naš glas, pa je serijal „Bez straha i cenzure“ odlična prilika da iznesemo sve što nas muči. Ovo je naša borba za stipendije, jeftinije školovanje, bolje uslove u studentskim domovima, finansiranje naših naučno-istraživačkih radova, za naše bolje sutra. Ujedinjeni smo i želimo konačno uzeti sudbinu u svoje ruke“, rekao je Enis Čelebić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću.  


Zamjenik predsjednika Unije studenata Univerziteta u Tuzli Ammar Mešić vjeruje u pozitivan ishod projekta i očekuje poboljšanje studentskog standarda.


„Nažalost, društvo i mediji negativno utječu na studente i pojačavaju njihov pesimizam. Ipak, nadam se da će studenti shvatiti koliko su vrijedni, pametni i ovom društvu potrebni, te da će se tako probuditi i njihove ambicije i želja za lični napredak“, kaže Ammar Mešić.


Nakon svake emisije TV1 će u formi pisma slati nadležnima zahtjeve studenata. U pismu će biti istaknute glavne poruke, definiran problem i predložena rješenja, a u emisijama će javno biti imenovani svi koji su se oglušili na dostavljeni zahtjev. Nakon što se u prvom ciklusu serijala obrade sve planirane teme, u drugom ciklusu se o tim temama ponovo govori, odnosno utvrđuje da li je problem riješen, zašto nije riješen, ko opstruira rješavanje... Ukratko, istraživanje i animiranje javnosti, vlasti, studentskih organizacija, uprave fakulteta i univerziteta, ne prestaje dok se problem ne riješi.

 

Motivirati na akciju

"Osim što ćemo ukazivati na loš kvalitet obrazovanja i standard studenata, neuvezanost studentskih organizacija, mobing nad studentima, potrebnu reformu visokog obrazovanja, otkrivati koruptivne i kriminalne afere na fakultetima o kojima se javno ne govori, želimo studente pokrenuti na akciju i motivirati da postanu aktivni akteri društvenih procesa u BiH“, objasnila je Amra Ekmečić, producentica serijala.

„Studenti su zapostavljeni, a društvu itekako potrebni. Oni će sa timom TV1 određivati najvažnije teme i birati goste emisija. Svaka emisija će definirati i analizirati problem, utvrditi odgovornost i dati rješenje“, rekao je Ernad Metaj, urednik i voditelj serijala „Bez straha i cenzure“.


Serijal traje ukupno 13 mjeseci i realizira se u tri etape (maj/juni 2018. godine, septembar 2018./juni 2019. godine i septembar 2019. godine). Premijerno prikazivanje je u programu TV1, a emisije će biti besplatno ustupljene svim drugim bh. TV kućama, posebno lokalnim, kako bi se problemi studentske populacije što više promovirali.  


„Cilj projekta je i animiranje akademske zajednice i vlasti za izradu efikasne strategije obrazovanja koja bi podsticala mlade da studiraju. Podaci su poražavajući. U starosnoj dobi od 30 do 34 godine udio visokoobrazovanih ljudi je manji od 10 posto u odnosu na cjelokupnu populaciju. BiH bi zato morala što prije usvojiti program tzv. „pametnog rasta“, kako bi do 2020. godine dostigla trenutni evropski prosjek od 22 posto visokoobrazovanih osoba u ukupnoj populaciji zemlje“, istakao je Sanjin Bećiragić, direktor programa TV1 i autor serijala „Bez straha i cenzure“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook