Najteži bolesnici prepušteni (ne)milosti sistema, KCUS apeluje

Pacijenti oboljeli od karcinoma ne mogu primiti terapiju! Citostatike ne nabavljamo mi, nego FZZOiR!

Hronika16.04.18, 11:27h

Pacijenti oboljeli od karcinoma ne mogu primiti terapiju! Citostatike ne nabavljamo mi, nego FZZOiR!
Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, saopćeno je iz KCUS-a

 

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (KCUS) obavještava javnost da nema nikakav uticaj na nabavku citostatika i poziva FZZOiR (Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH) da izvršava svoje obaveze.


Pojedini citostatici za onkološke pacijente oboljele od karcinoma, a koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, nedostaju na KCUS-u. Zbog toga 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne mogu primiti terapiju na Klinici za onkologiju. 

 

KCUS nema uticaja na kupovinu citostatika. Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, saopćeno je iz KCUS-a.

 

Dakle, FZZOiR provodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih nakon nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira te citostatike bolesnicima. 

 

Prema riječima prof. dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri sedmice nedostaje Cisplatin, Gemzar, Vinkristin, Bleocin, Metotrexat, te lijek Taxotera (od 16. aprila 2018.godine), a naši pacijenti se privatno snalaze ili čekaju. 

 

KCUS još jednom obavještava javnost da nema nikakav uticaj na nabavku citostatika i poziva FZZOiR da svoje obaveze izvršava. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook