Alarmantno/ Najezda glodara i zmija u kanalizacionim i vodovodnim cijevima

Pacovi u Sarajevu ulaze u stanove kroz WC šolje, penju se i na treći sprat: Najkritičnija situacija je u OVOM naselju

Hronika14.04.18, 14:05h

Pacovi u Sarajevu ulaze u stanove kroz WC šolje, penju se i na treći sprat: Najkritičnija situacija je u OVOM naselju
Pašagić kaže da će njihova firma u proljetnoj fazi deratizacije, koja je u toku, utrošiti 13 tona otrova kako bi se broj glodara sveo na minimum

 

Kanalizacione i vodovodne cijevi pune su glodara i zmija. Za alarmantno stanje najodgovornije je preduzeće „Vodovod i kanalizacije“ koje već više od četiri godine nije uradilo ništa u svojim mrežama i sistemima. Kazao je to za Avaz.ba epidemiolog i direktor firme „Sanitacija" Šefik Pašagić.

 

Zelene površine

 

- Najkritičnija situacija je na Alipašinom Polju. Iz tog naselja imali smo i poziva. Nedavno su nas građani pozvali jer su u kupatilu našli pacova koji je izašao kroz WC šolju. Popeo se čak na treći sprat. To je najbolji pokazatelj da se nešto mora uraditi – rekao je Pašagić.

 

Prema njegovom mišljenju, nije dovoljno uraditi samo deratizaciju zelenih površina, već i cijevi na kojima leži grad, a najprije treba početi od šahtova i kanalizacionih otvora.

 

- Da bi sistematska deratizacija uspjela, kanalizacioni sistem mora biti urađen u isto vrijeme kada i deratizacija i istim materijalima kako bismo imali zadovoljavajući efekt. To do sada nije bio slučaj – rekao je Pašagić, dodavši da će njihova firma u proljetnoj fazi deratizacije, koja je u toku, utrošiti 13 tona otrova kako bi se broj glodara sveo na minimum.

 

Bakterije i virusi

 

Pacovi iz kanalizacije, prema riječima Pašagića, puni su bakterija i virusa i glavni su prenosioci zaraznih bolesti, mišije groznice, te predstavljaju veliku opasnost za stanare.

 

Zaštita od zaraznih bolesti

 

- Zbog toga se planiram zajedno sa sanitarnom inspekcijom i Zavodom za javno zdravstvo obratiti resornoj ministrici kako bi se apeliralo na ViK, jer ipak se radi o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Stoga jedan dio novaca trebaju izdvojiti za deratizaciju – rekao je Pašagić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook