KRVARE pod zastavom ISIL-a

Prvi put u javnosti spisak svih 76 državljana BiH koji su poginuli u Siriji i Iraku: Ovo su njihova imena, porijeklo, sudbine...

Hronika13.04.18, 13:40h

Prvi put u javnosti spisak svih 76 državljana BiH koji su poginuli u Siriji i Iraku: Ovo su njihova imena, porijeklo, sudbine...
Sedamdeset i šest bh državljana poginulo je u Siriji i Iraku, navedeno je u izvještaju bh sigurnosnih službi. Među poginulima je najmanje četvoro djece, te pet žena

 

Prema dostupnim zvaničnim informacijama, u Siriji je do sada poginulo 76 državljana BiH, među kojima je pet žena i četvoro djece. To da bh. državljani već godinama odlaze na sirijska i druga ratišta, te da se ovaj trend ne zaustavlja, više nije tajna. Šta se snjima dalje zbiva, često se više nikad ne sazna, iako povremeno u BiH stižu informacije o pogibiji nekog od njih.

 

Tako se zna i za sudbinu navedenih 76 državljana, oni se navode i u izvještaju bh sigurnosnih službi, koji je u posjedu portala Žurnal, koji objavljuje njihova imena i okolnosti pogibije.

 

Među poginulima je najmanje četvoro djece, te pet žena koje su na teritoriju Sirije i Iraka otišle sa svojim muževima koji su bili pripadnici ISIL-a.

 

Tome treba dodati još pet osoba koje su rođene na teritoriji BiH, ali su u Siriji i Iraku ratovali ili boravili kao državljani drugih evropskih zemalja.

 

Prvi koji se pominje je Zubejr Imširović. Rođen je u Bihaću 1999 godine. Njegovi roditelji, potom, prelaze da žive u Gornju Maoču, odakle odlaze u Siriju. Poginuo je krajem juna 2015. godine, prilikom bombardovanja grada Jarabulusa.

 

Slijedi potom Ahmed Laidi, sin Ridhe, pastorak bh državljanina Emira Ališića. Rođen je 2000. godine, a kao sedamnaestogodišnjak je poginuo 2017. godine u prijestolnici ISIL-a Raki. Preostalo troje djece zasad nije identifikovano, ali istražni organi raspolažu informacijama da je dvoje djece stradalo prilikom bombardovanja kuće u kojoj je živjela porodica Valdesa Karića.

 

Valdes je u Siriju otišao 2014. godine zajedno sa suprugom Eminom Ahmetović i dvoje djece. Prilikom bombardovanja, 19. februara 2016. godine, avio bomba pogodila je kuću u kojoj su živjeli, te su svi poginuli. Prema policijskim informacijama, Emina Ahmetović je prilikom pogibije bila trudna.

 

Nastavak teksta i cjelokupan spisak sa sudbinama stradalih državljana BiH na ratištima Sirije i Iraka čitajte OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook