Ministarstvo prosvjete RS

Naziv jezika ne može biti predmet dogovora... 'Jezik bošnjačkog naroda' je u skladu s Ustavom BiH!

Hronika12.04.18, 09:45h

Naziv jezika ne može biti predmet dogovora... 'Jezik bošnjačkog naroda' je u skladu s Ustavom BiH!
Ustavni sud BiH je, kako dodaju, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ta odrednica u skladu s Ustavom BiH

 

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) tvrde da je naziv jezika definisan Ustavom tog bh. entiteta i zakonima u oblasti obrazovanja i da ne može biti predmet dogovora. 

 

Navode i da su netačne informacije koje su prenijeli pojedini mediji da se predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture RS-a sastao s roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca.

 

- Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav RS-a i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu s Ustavom RS - saopćeno je iz tog resora entitetske vlade.

 

Ustavni sud BiH je, kako dodaju, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ta odrednica u skladu s Ustavom BiH. 

 

Podsjećaju da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta „navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u RS-u, ali je zahtjev odbijen kao neosnovan“.

 

- Također, brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist RS, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo svoj djeci u RS- u jednako pravo na obrazovanje. U školama u RS-u svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda – navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

 

(FENA/Foto: N1/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!