'nema pravnog osnova'

Konkurencijsko vijeće BiH odbilo sve zahtjeve korisnika UKK Švicarac: Neosnovani su!

Hronika11.04.18, 11:58h

Konkurencijsko vijeće BiH odbilo sve zahtjeve korisnika UKK Švicarac: Neosnovani su!
Predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo Sanela Pašić pozvala je preostale aktivne korisnike kredita sa CHF valutnom klauzulom da iskoriste mogućnost konverzije kredita sa popustom od 30 posto, odnosno 50 posto glavnice

 

Iz Addiko banke danas je saopćeno da je Konkurencijsko vijeće BiH odbilo sve zahtjeve Udruženja korisnika kredita Švicarac rješenjem od 4. aprila 2018., proglasivši ih neosnovanim.

 

Dodaju da je u rješenju, između ostalog, konstatovano da je izbor kredita sa CHF valutnom klauzulom rezultat slobodne procjene korisnika, s obziromna to  da su im na raspolaganju bili i krediti sa EUR valutnom klauzulom.

 

Takođe, navode da je KVBiH potvrdilo postojanje slobodne volje i saglasnosti obje ugovorne strane, tj. i korisnika kredita i banke na sve ugovorne uslove, među kojima je i znatno povoljnija kamatna stopa i duži rok otplate, u odnosu na ostale kredite.

 

Predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka Mario Ivanković rekao je da je UKK Švicarac tražilo  od KVBiH donošenje rješenja da su krediti sa CHF valutnom klauzulom zabranjeni i ništavi sporazumi, te da utvrdi zloupotrebu uz odgovarajuće zabrane.

 

- Taj je zahtjev, sa još nekoliko drugih upućenih od strane UKK Švicarac, odbijen kao potpuno neosnovan i zakonski neutemeljen, jer nije bilo nikakvog pravnog osnova za to. Raduje nas činjenica da je Konurencijsko vijeće u potpunosti ispoštovalo zakonsku proceduru, nepristrasno i realno analiziralo sve dokaze prezentirane od UKK Švicarac i banaka, te ocijenilo zahtjeve UKK Švicarac kao neosnovane - izjavio je Ivanković.

 

Predsjednica Uprave Addiko Bank d.d. Sarajevo Sanela Pašić pozvala je preostale aktivne korisnike kredita sa CHF valutnom klauzulom da iskoriste mogućnost konverzije kredita sa popustom od 30 posto, odnosno 50 posto glavnice, te riješe to pitanje, kao što ga je riješilo i više od 92 posto ostalih korisnika.
          


 Na zahtjev UKK Švicarac, Konkurencijsko vijeće BiH provelo je nezavisno vještačenje o svim ključnim pitanjima u vezi kredita s valutnom klauzulom u CHF, kojim su potvrđeni i podaci o ukupno 12.122 plasirana kredita na području BiH, fizičkim i pravnim licima, kao i da su netačni podaci o 6.000 ili čak 9.802 korisnika koji navodno stoje iza UKK Švicarac, s obzirom na to da je Udruženje dokazalo KVBiH da ih podržava samo 4,6 posto od ukupnog broja korisnika kredita, odnosno 562 osobe, među kojima je značajan broj osoba koje su davno zatvorile, otplatile ili konvertovale kredit, saopćeno je iz Addiko banke.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook