VIDEO/ Osnivača Facebooka senatori ispitivali čak pet sati

Zuckerberg: Ovo je utrka u naoružanju, a Rusi će postajati sve bolji

Hronika11.04.18, 09:35h

Zuckerberg: Ovo je utrka u naoružanju, a Rusi će postajati sve bolji
On je govorio pred Kongresom u vezi sa skandalom zbog korištenja ličnih podataka korisnika Facebooka

 

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg je rekao američkim senatorima u svjedočenju da se njegova kompanija kontinuirano bori sa ruskim operatorima koji žele iskoristiti ovu društvenu mrežu, prenosi BBC.

 

- Ovo je utrka u naoružanju, a Rusi će postajati sve bolji – rekao je Zuckerberg. On je govorio pred Kongresom u vezi sa skandalom zbog korištenja ličnih podataka korisnika Facebooka.

 

Također, otkrio je da je Robert Mueller, specijalni istražitelj u slučaju ruskog uplitanja u američke izbore, saslušavao uposlenike Facebooka. Prvo je rekao da su pozvani, ali se onda ispravio i rekao da Facebook sarađuje u istrazi, ali da on lično nije davao iskaz.

 

- Naša saradnja je povjerljiva i želim biti siguran da ništa povjerljivo danas ne otkrijem – istaknuo je.

 

Čelnik najveće društvene mreže na svijetu je istaknuo da razvijaju nove alate kojima bi otkrili lažne profile.

 

- Postoje ljudi u Rusiji čiji je posao da traže načine za eksploataciju naših sistema i moramo ulagati mnogi da budemo bolji – rekao je Zuckerberg. Dodao je da nije zadovoljan nivoom sprečavanja govora mržnje na društvenim mrežama. 

 

Isprva je 33-godišnji milijarder odbacio upite senatora o jačoj regulaciji, ali kada mu je senator John Kennedy rekao da „njihovi ugovori o korištenju ništa ne valjaju“, rekao je da bi novi propisi mogli biti dobrodošli.

 

Govoreći o skandalu sa Cambridge Analyitica u kojem je više od 80 miliona profila iskorišteno za izbornu kampanju, Zuckerberg je naveo da je to bila greška i da nisu imali mogućnost da je spriječe.

 

Njegovo saslušanje je imalo pozitivan efekt na vrijednost dionica Facebooka na tržištu.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook