foto/ uhapšen u akciji sipa-e

Ko je Maksim Božić (28), Srbin iz Bijeljine koji je 'drugovao' sa Mevlidom Jašarevićem?

Hronika10.04.18, 19:14h

Ko je Maksim Božić (28), Srbin iz Bijeljine koji je 'drugovao' sa Mevlidom Jašarevićem?
Kako saznaju bh. mediji, jedan od uhapšenih u današnjoj akciji SIPA-e u Gornjoj Maoči je Maksim Božić, rođen 1990. godine u Bijeljini, osumnjičen za krivično djelo terorizma

 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas po naredbi Suda i Tužilaštvo BiH dvije osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizam.


Tokom pretresa, kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, pronađene su veće količine naoružanja, kao i zastave koje asociraju na obilježja i zastave ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

 

Kako saznaju bh. mediji, jedan od uhapšenih u današnjoj akciji SIPA-e u Gornjoj Maoči je Maksim Božić, rođen 1990. godine u Bijeljini, osumnjičen za krivično djelo terorizma.

 

Božić je hapšen i 2010. godine zbog sumnji da je planirao teroristički napad u Tuzli, a od 2014. godine za njim je bila raspisana i međunarodna potjernica.

 

Prešao na islam

 

Kako pak navodi Avaz iz izvora bliskih istrazi, Božić je Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu. On se koristio imenima Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

 

Prema saznanjima „Avaza“, Božić je godinama živio u Beču, gdje je i vrbovan za terorističke aktivnosti.

 

maksim-bozic-2


 
On je jedno vrijeme bio skupa u zatvoru u Austriji s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom u BiH, koji je 2011. godine pucao na Američku ambasadu u Sarajevu i ranio jednog policajca. Smatra se da je bio jedan od njegovih bližih saradnika, a tokom postupka u Sudu BiH, Jašarević je u više navrata spominjao i Božićevo ime.


Uhapšeni su zadržani na kriminalističkoj obradi, nakon čega će u dalju nadležnost biti predati tužiocu Tužilaštva BiH, koji će odlučiti o daljim mjerama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook