Advokat Kerim Čelik pojašnjava za DEPO PORTAL

Šta je prava istina o prebacivanju Sanjina Sefića iz Sarajeva u KPZ Zenica?

Hronika10.04.18, 12:33h

Šta je prava istina o prebacivanju Sanjina Sefića iz Sarajeva u KPZ Zenica?
Advokat Kerim Čelik, koji zastupa Sanjina Sefića 6. aprila Sudu je dostavio prijedlog dokaza koji odbrana misli da izvede, no, taj spisak do jučer nije dospio u ruke tužiteljici Knežević, te je ona zatražila da se na narednom ročištu očituje na predložene dokaze odbrane

 

Na jučerašnjem nastavku suđenja Sanjinu Sefiću, optuženom za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč i njegovim pomagačima u bijegu iz BiH, završen je dokazni postupak Tužilaštva.

Zašto je Sefić prebačen iz Sarajeva u Zenicu?

Budući da su pojedini mediji jučer objavili nezvanična saznanja da je Sanjin Sefić prebačen iz sarajevskog KPZ Miljacka u KPZ Zenica zbog toga što mu je bila ugrožena sigurnost, odnosno da je navodno dobijao batine od drugih zatvorenika, advokat optuženog ovo je demantovao:
- To nije istina, niko ga nije ni pipnuo! Imao je normalan tretman - rekao je advokat Sanjina Sefića, Kerim Čelik, za DEPO Portal.
Čelik je kao razlog naveo brojna hapšenja u Kantonu Sarajevo u posljednje vrijeme.
- Svi su prebačeni zbog brojnih hapšenja u različitim policijskim akcijama, očito im je trebalo prostora u KPZ Miljacka - kazao je za DEPO Portal Sefićev advokat.

 

Tužiteljica Jasminka Knežević je u sudski spis uložila materijalne dokaze. Među ovim dokazima uvrštene su potvrde o oduzimanju predmeta od nekoliko optuženih. Tako su od Dine Alića, Sauda Nišića, Sare Sefić 18. oktobra 2916. oduzeti mobiteli. Od Pere Milivojevića je oduzet video materijal Granične policije na kojem se vidi da je optuženi Sanjin Sefić dovezen na granični prelaz Uvac. Oduzeti su videozapisi i od Mustafe Haračića, kao i od Naide Sijarić od koje je oduzet snimak nesreće koja se desila kod Muzeja 11. oktobra 2016.

 

U sudski spis uloženi su izvještaji telekom operatera o izvršenim listinzima poziva optuženih u periodu od 10. do 13. oktobra 2016. Uloženi su i ispisi ostvarenih kontakata optuženih u spomenutom periodu a koje je na prethodnom ročištu vještačio Adnan Bešlić vještak iz Centra za forenziku FUP-a, prenosi Oslobođenje.

 

Advokat Kerim Čelik, koji zastupa Sanjina Sefića 6. aprila Sudu je dostavio prijedlog dokaza koji odbrana misli da izvede, no, taj spisak do prekjučer nije dospio u ruke tužiteljici Knežević, te je ona zatražila da se na narednom ročištu očituje na predložene dokaze odbrane.

 

Predsjedavajući vijeća Igor Todorović odložio je zato ročište za petak, 13. april kada će se tužiteljica izjasniti o ovim dokazima.

 

Dodajmo da je Sanjin Sefić i juče iz KPZ Zenica doveden u sudnicu uz pojačane mjere obezbjeđenja.

 

Selmin otac Amir Agić prevalio je ponovo 130 kilometara u jednom pravcu da bi danas prisustvovao još jednom ročištu koje je kratko trajalo.

 

"Ovim nije završen dokazni postupak tužilaštva. Imamo jednog dečka koji bi trebao da svjedoči kako su Selma i Edita prelazile ulicu. On je bio s njima i u trenutku nesreće ulazio je u taksi. Važno je da se povremeno i porodice poginulih oglasimo da se ovo ne bi zataškalo", priča Amir Agić.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook