Akcija na ulicama Sarajeva

Svi imaju pravo na liječenje, a ne samo oni koji imaju novac: Građani podržali formiranje Centra za limfedem

Hronika07.04.18, 13:38h

Svi imaju pravo na liječenje, a ne samo oni koji imaju novac: Građani podržali formiranje Centra za limfedem
Četrdesetšest posto oboljelih od malignih oboljenja imaju problem sa limfedemom, a u Federaciji BiH postoji samo jedna doktorica i viši fizioterapeut u Domu zdravlja Saraj-polje, te bolesnici veoma dugo čekaju na tretman 

Članice Udruženja „Renesansa“  na Dan narcisa, koji simbolizuje borbu protiv raka dojke, upozorile su donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da je potrebno formirati Centar za limfedem kako bi se svi oboljeli mogli liječiti od limfedema, a ne samo oni koji imaju novac.


- Sada je to moguće u privatnim klinikama, koje zbog visokih troškova liječenja nisu dostupne svim slojevima društva. Zato smo organizirali uličnu akciju „Tražimo Centar za liječenje limfederma“ tokom koje će danas do 15.00 u ulici Ferhadija biti moguće da građani kupovinom  određenih predmeta i narcisa doniraju sredstva  – kazala je v.d. predsjednica Udruženja „Renesansa“ Senka Fejzović.


Četrdesetšest posto oboljelih od malignih oboljenja imaju problem sa limfedemom, a u Federaciji BiH postoji samo jedna doktorica i viši fizioterapeut u Domu zdravlja Saraj-polje, te bolesnici veoma dugo čekaju na tretman.


Oni se suočavaju, kako kaže Fejzović, sa velikim problemom limfedema, koji se ogleda u oticanju šake, ruke, noge ili lica i stvaranja jakih bolova pa pacijenti traže da im se odsjeku ruke i noge. To je neizliječiva bolest, koja se može samo zaliječiti i umanjiti tegobe. 


Na formiranje Centra za limfedem ukazano je i na nedavnom sastanku koji je organizirala potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.


Tom prilikom je kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj obećala, kako podsjeća Fejzović, sredstva za edukaciju kadra za liječenje limfedema.


- Međutim, to je tek nedavno stavljeno na listu usluga u Federaciji BiH i veoma je malo vrednovana kao najjednostavnija a traje sat i po. Moramo nekako motivisati one koji će raditi da prihvate ovu novu edukaciju i rad – poručila je Fejzović.


Dan narcisa je dan kada žene oboljele od raka dojke obilježavaju novi početak života. Tome putem youtube kanala  „Pobijedit ću karcinom“ doprinosi  članica Udruženja „Renesansa“ Enida Glušac.


- Na taj način ženama, posebno iz ruralnih sredina, gdje je rak dojke među tabu temama, poručujemo da nisu same u toj bolesti i da se ne bore u tišini. Sve žene oboljele od raka dojke spadaju u rizičnu grupu oboljelih od limfedema – rekla je Glušac građanima tokom ulične akcije „Tražimo Centar za liječenje limfederma“, kojom je ujedno obilježen 7. april Svjetski dan zdravlja.      

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook