šta se nalazi u zvaničnoj evidenciji

Informacija koja je podigla prašinu u javnosti: CIK o 'nestanku' više od 35 tona glasačkih listića

Front03.04.18, 15:48h

Informacija koja je podigla prašinu u javnosti: CIK o 'nestanku' više od 35 tona glasačkih listića
Utvrđivanje činjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbacuje kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“. Portal koji je plasirao takve informacije nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24.aprila 2014. godine.

 

Utvrđivanje činjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju.

 

Kako navode iz CIK-a u vezi s lažnom pričom o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“, u medijima su zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini djelovi Izvještaja o izvšenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg je objavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora. 

 

U interesu istinitog informiranja javnosti, ističemo da se u revizorskom izvještaju navodi:

 

- Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31.decembra 2016. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu s prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja - saopćeno je. 

 

Podsjećaju javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, da su svi dosadašnji izvještaji o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH pozitivni, te da je rad Centralne izborne komisije BiH kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

 

Dakle, sve evidencije u Skladištu CIK BiH su uredno vođene i vode se.

 

- Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna u nizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH - saopćeno je iz CIK-a.   

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook