U državama EU se bave drugim poslovima

Ne napuštaju BiH samo doktori i profesori: Sve više svećenika i imama odlazi na Zapad u potrazi za boljim životom

Hronika03.04.18, 15:04h

Ne napuštaju BiH samo doktori i profesori: Sve više svećenika i imama odlazi na Zapad u potrazi za boljim životom
U problemima zbog iseljavanja nije samo Katolička crkva, nego i daleko brojnija Islamska zajednica BiH. Tako je u listu Preporod, glasilu Islamske zajednice BiH, objavljeno upozorenje kako i imami sve češće u potrazi za boljim životom napuštaju domovinu

 

Situacija je u nekoj zemlji kritična kada zbog besparice u emigraciju počnu odlaziti vjerski službenici, a prema raspravama s nedavnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru, izgleda kako je to postao trend u našoj državi. Naime, ako se iseljavaju svećenici, onda stvarno nema puno nade.

 

Službeno, Bosnu i Hercegovinu prošle je godine napustilo 35.000 ljudi, među njima je najviše mladih i velik broj visokoobrazovanih, no novost je da je uz doktore, profesore, frizere sve veći broj katoličkih svećenika i imama koji napuštaju službu i odlaze u države Evropske unije, gdje se uglavnom bave nekim drugim poslom, prenosi Jutarnji.

 

Tako je na zasjedanju u Mostaru kardinal Vinko Puljić upozorio kako Katolička crkva u BiH također trpi zbog iseljavanja i naveo da je “jedna biskupija prošle godine izgubila šest vjeroučitelja koji su, usprkos tome što su bili regularno zaposleni, napustili BiH i otišli na zapad. I to nije sve. Sedam drugih vjeroučitelja najavilo je da će otići”. Kardinal Puljić i mostarski biskup Ratko Perić rekli su da je iz Hercegovine u posljednjih pet godina otišlo 15.000 ljudi te da Zapad sada traži i svećenike.

 

- Mi smo prošle godine u Hercegovini ostali bez pet tisuća vjernika, od Trebinja do Mostara - rekao je Puljić i apelirao na medije da stvaraju pozitivniju klimu.

 

Ali u problemima zbog iseljavanja nije samo Katolička crkva, nego i daleko brojnija Islamska zajednica BiH. Tako je u listu Preporod, glasilu Islamske zajednice BiH, objavljeno upozorenje kako i imami sve češće u potrazi za boljim životom napuštaju domovinu, a prepreka im nije ni činjenica da u inozemstvu neće raditi u struci. Kao dokaz, Preporod je objavio priču o efendiji Hasanu Džafiću koji je nakon 19 godina rada u jednom krajiškom džematu otišao u Njemačku gdje radi kao njegovatelj.

 

Efendija se požalio jer je “uz plaću imama moguće živjeti u Bosni, ali bez dodatnih honorara gotovo je nemoguće voditi pristojan život, a na honorare imama ne gleda se blagonaklono”. Izgleda kako i bosanske imame živciraju uhljebi s dobrim plaćama pa se i Džafić ogradio kako, u njegovu odlasku u EU, nije presudan ekonomski aspekt, ipak “treba znati da čovjek radeći posao sa srednjom školom ovdje ima znatno veća primanja od imama s fakultetom pa i magistarskom diplomom u Bosni, uzimajući u obzir razlike u životnom standardu”.

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook