Nakon sastanka sa Vučićem

Dodik u Beogradu: BiH je raspala zemlja, sve institucije su paralizirane, jedino RS funkcionira

Front03.04.18, 14:10h

Dodik u Beogradu: BiH je raspala zemlja, sve institucije su paralizirane, jedino RS funkcionira
Predsjednik Srbije se zahvalio na podršci koju Dodik pruža Srbiji na očuvanju integriteta i suvereniteta Srbije, a obavijestio ga je o svim dešavanjima na relaciji Srbija - Kosovo i o rezultatima unutrašnjeg dijaloga

 

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se danas u Beogradu, a razgovarali su o podršci koju Srbija može da pruži narodu u Republici Srpskoj.

 

"Uslaglasili smo se da sledećim opštinama u Republici Srpskoj pomognemo u ukupnom iznosu od pet miliona eura. Nova tranša, nova pomoć Srbije narodu i građanima Republike Srpske ide opštinama i gradovima Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Čelinac, Mrkonjić Grad, Doboj, Bijelnina, Pelagićevo, Osmaci, Višegrad, Novo Goražde, Bratunac, Sokolac, Istočna Ilidža, Trebinje. Obezbedili smo 500.000 za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova u FBiH. Naša ideja, izdvojili smo poseban milion maraka za program samozapošljavanja mladih do 35 godina, za programe za podsticaj za pokretanje vlastitog biznisa", izjavio je Vučić u obraćanju novinarima.

 

"Predsednik Dodik je zamolio Srbiju da pomognemo izgradnju puta Gacko-Foča od 10 miliona eura. Nismo mogli da donesemo odluku, ali ćemo je razmatrati za dva meseca", naveo je Vučić.

 

"Republika Srpska kao i Srbija se suočava sa napuštanjem, želja nam je da ljudi ostanu na svojim ognjištima, pa smo spremni da pomognemo rukovodstvo Republike Srpske", naveo je Vučić, kazavši da sredstva koja će se rasporediti po navedenim opštinama ne idu samo na mjesta gdje je Dodikov SNSD na vlasti.

 

"Imate pet opština u kojima nije na vlasti Dodikova stranka, kojima će Srbija donirati novac. Srbija to čini za sve građane Republike Srpske", naveo je Vučić.

 

Predsjednik Srbije se zahvalio na podršci koju Dodik pruža Srbiji na očuvanju integriteta i suvereniteta Srbije, a obavijestio ga je o svim dešavanjima na relaciji Srbija - Kosovo i o rezultatima unutrašnjeg dijaloga.

 

Vučić je najavio i novu posjetu Mostaru u ponedjeljak, 9. aprila gdje će se također vidjeti s Dodikom, a onda će zajedno otići do Trebinja - gdje će posjetiti vrtić koji gradi Republika Srbija, ali i vidjeti gdje još mogu pomoći.

 

Dodik je izjavio da je informirao Vučića o stanju u BiH te je rekao da je to "raspala zemlja".

 

- U BiH je potpuno zamrla institucionalna aktivnost, ništa se ne dešava osim kada neki zvaničnik posjeti BiH. Sve institucije su paralizirane. Odnosi između Bošnjaka i Hrvata su složeni toliko da ne funkcionira ni Vlada ni Parlament. U BiH jedino funkcionira RS i nema ni vidljivih naznaka da može doći do ugrožavanja toga - ustvrdio je Dodik.

 

On se osvrnuo i na pitanje Kosova, istaknuvši da "niko neće RS ušutkivati, već će ona uvijek braniti stav Srbije."

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook