Nastavljeno suđenje za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad

Snimljeni razgovori porodica optuženih: O čemu su pričale kćerke Eseda Radeljaša, a o čemu Hadžić i Kapetanović?

Hronika30.03.18, 16:55h

Snimljeni razgovori porodica optuženih: O čemu su pričale kćerke Eseda Radeljaša, a o čemu Hadžić i Kapetanović?
Nastavak suđenja je 13. aprila, kada je planirano ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva

 

Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, Kantonalno tužilaštvo je prezentovalo presretnute telefonske razgovore i videosnimke nastale primjenom posebnih istražnih radnji.

 

Službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sanel Berbić prikazao je razgovore koje su u novembru 2016. vodili članovi porodica pojedinih optuženih, dok su kontakt ostvarili Damir Hadžić i Nedžad Kapetanović.

 

U sudnici je pušten razgovor kćerki optuženog, gdje jedna od njih govori da je: “Predložena mjera pritvora, ovo dvoje pustili.” U nastavku razgovora se čuje: “Zato što je Eso Radeljaš, ne može on biti krivlji od njih… Dobro je što su ove pustili.”

 

Potom je prezentovan razgovor u kojem, kako je rekao Berbić, supruga Kapetanovića poziva Hadžića i govori mu: “Otišli po njega, stiže kući.” Na upit gdje je Kapetanović bio, Hadžiću je odgovoreno: “Tamo na Sudu”, nakon čega Hadžić kaže, kada bude u prilici, da ga nazove i da ne može da dolazi da šta ne bi ugrozio.

 

Reprodukovani su potom razgovori Kapetanovića s Damirom Šaranom u kojima sagovornici spominju da će se vidjeti, a optuženi u jednom od njih govori da će “vidjeti može li Hadžić, pa će se čuti”.

 

U jednom od puštenih razgovora, Hadžić je pitao: “Ovo ostalo, imaš li ti kakvih saznanja?”, a Kapetanović mu odgovora da nema i da čeka advokata da dođe, dok u drugom optužena Jasmina Horo svojoj majci govori da je na bolovanju.

 

Berbić je pročitao i SMS poruku koju je nepoznata osoba poslala na mobitel supruga optužene Jasmine Horo sa sadržajem: “Ništa ne pričajte preko telefona.”

 

Prikazani su zatim i kratki videosnimci, za koje je tužilac Senad Osmić pojasnio da prikazuju kako Kapetanović dolazi do zgrade u kojoj stanuje Šaran i da se vidi vozilo kojim je upravljao optuženi Hadžić.

 

Radeljašev branilac Muhidin Kapo je rekao da ne vidi šta je dokazano puštanjem presretnutih razgovora ako kćerke njegovog branjenika jedna drugu obavještavaju da je predložen pritvor.

 

Hadžićev branilac Davor Martinović je naveo da snimici prikazuju malodobnu djecu optuženog i uslikano vozilo, upitavši šta je sporno u razgovorima članova porodice.

 

“Postavlja se pitanje šta je operativno zanimljivo u razgovoru kćerke i majke, a jedino što smo mogli čuti jeste da je žena na bolovanju. Ovo su navodi o operativnoj zanimljivosti koje Tužilaštvo crpi čitav postupak”, kazao je Martinović.

 

Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad, te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Jusufa Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

 

Radeljaš se još tereti i da je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo od 2013. do kraja 2014. novac iz kantonalnog budžeta u iznosu 114.255 konvertibilnih maraka (KM) – namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS – usmjerio na privatni račun u banci te je zloupotrebom i pranjem novca pribavio sebi nezakonitu korist.

 

Prije prezentovanja razgovora i snimaka, Sudsko vijeće je odbilo ranije prigovore Odbrana izjavljene na zakonitost primjene posebnih istražnih radnji.

 

Nastavak suđenja je 13. aprila, kada je planirano ulaganje materijalnih dokaza Tužilaštva.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook