Sve prijavljeno policiji

Lažna kuharica Senada iz BiH prevarila hrvatske ugostitelje: Isplatili joj novac, a nije ni prišla kuhinji!

Hronika30.03.18, 10:42h

Lažna kuharica Senada iz BiH prevarila hrvatske ugostitelje: Isplatili joj novac, a nije ni prišla kuhinji!
Iako je na koncu sve prijavio policiji, Senada Š. je godinu poslije ponovno “zaradila”, ovaj put se predstavljajući kao Mihaela L., kuharica s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ugostitelj s Krka isplatio joj je 2.950 kuna, a da se nikada nije ni pojavila u njegovoj kuhinji

 

Hroničnu potražnju za kuharima u turističkoj sezoni u Hrvatskoj iskoristila je 46-godišnja domaćica iz Zagreba rodom iz BiH Senada Š., koja je zahvaljujući manjku te radne snage uspjela “zaraditi” plaću iako uopće nije radila u kuhinji, niti je za to bila kvalificirana.

 

Kako piše portal Zadarski.hr, Senada Š. se pune dvije godine predstavljala kao tobožnja iskusna kuharica kako bi vlasnike restorana na obali nagovorila da joj isplate akontaciju.

 

- Brza sam i marljiva. Imam 18 godina iskustva u ugostiteljstvu. Kvalificirana sam kuharica - stajalo je u Plavom oglasniku, na što su “nasjeli” ugostitelji iz Nina i Krka koji su Senadi Š. isplatili traženi novac, a da nikada nije ni pristupila šporetu!

 

- Predstavila se kao Sonja D. iz Zagreba i rekla da će doći u Nin raditi kao kuhar. Dogovorili smo početak rada, plaću i uvjete. Tražila je da joj preko Western Uniona pošaljem akontaciju 3.500 kuna obećavajući da će odraditi sezonu, što sam i učinio jer mi je trebao radnik - ispričao je istražiteljima vlasnik restorana u Ninu.

 

No, šest dana kasnije, “kuharica” Senada je zatražila još hiljadu kuna, ovaj put kako bi mogla doputovati u Nin. Tri dana poslije vlasniku lokala je rekla da putuje prema Ninu, ali da joj se pokvario automobil te da joj pošalje još dvije hiljade kuna, na što mu je ipak - prekipjelo.

 

- Rekao sam joj da popravi vozilo pa da ću joj naknadno poslati novac, na što se ona prestala javljati na mobitel - posvjedočio je ugostitelj iz Nina nakon što je lažnoj kuharici u junu 2016. godine isplatio 4.500 kuna.

 

Iako je na koncu sve prijavio policiji, Senada Š. je godinu poslije ponovno “zaradila”, ovaj put se predstavljajući kao Mihaela L., kuharica s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ugostitelj s Krka isplatio joj je 2.950 kuna, a da se nikada nije ni pojavila u njegovoj kuhinji. Nakon što se javio na njen oglas, predložila mu je da bi mogla doći i vrlo brzo početi raditi ukoliko joj pošalje 2.800 kuna kako bi mogla svoju baku smjestiti u starački dom. Ne sumnjajući u njene riječi, vlasnik joj je preko Western Uniona poslao traženu svotu, te platio i proviziju od 150 kuna.

 

Senadi Š. u svemu su “pomogle” stvarne prijateljice čije je identitete preuzela. Kao prethodno od Sonje D., Senada Š. je i od prijateljice Mihaele zatražila da podigne novac koji je preko Western Uniona poslan na njeno ime i preda joj ga, što je ova i učinila. Kada joj se ugostitelj opet javio i ona preuzela novac, počela je tražiti još što mu je postalo sumnjivo, pa je i on na kraju cijeli slučaj prijavio policiji.

 

Nakon što je uhapšena, Senada Š. se branila šutnjom, a za prevaru je sada terete riječko i zadarsko tužilaštvo. Općinsko državno tužilaštvo u Zadru u optužnici predlaže da se lažnoj kuharici izrekne jedinstvena kazna od osam mjeseci zatvora jer iza sebe ima već tri pravosnažne presude za prevaru.

 

Riječko tužilaštvo za Senadu traži kaznu od deset mjeseci zatvora, a u ovom je slučaju optužilo i Senadinu prijateljicu Mihaelu L. za koju traži uslovnu kaznu od deset mjeseci.

 

I Sonja D. i Mihaela L. policiji su ispričale kako im je Senada rekla da joj novac na njihove račune šalje - rođak.

 

(Zadarski, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook