I vuk sit i ovce na broju

Samer Rešidat nudi rješenje: Gradonačelniče, evo kako karte za žičaru naplaćivati 20 KM, a da sve bude po zakonu

Hronika28.03.18, 18:40h

Samer Rešidat nudi rješenje: Gradonačelniče, evo kako karte za žičaru naplaćivati 20 KM, a da sve bude po zakonu
Budući da je jedan od prijedloga na Gradskom vijeću bio da cijena povratne karte za turiste bude 20 KM, potpredsjednik Demokratske fronte predložio je moguće rješenje

 

Nakon što su danas na Gradskom vijeću Grada Sarajeva saopćene moguće cijene karte za vožnju za žičarom, na svom Facebook profilu oglasio se potpredsjednik Demokratske fronte (DF), poznati sarajevski turistički radnik i bivši ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

 

Budući da je jedan od prijedloga na Gradskom vijeću bio da cijena povratne karte za turiste bude 20 KM, potpredsjednik Demokratske fronte predložio je moguće rješenje.

 

- Cijena karte mora da bude ista za sve. Tako nalažu propisi o zaštiti potrošača. Danas su se Gradsko vijeće i gradonačelnik našli na udaru javnosti zato što žele da žičicara funkcioniše kao i svako drugo preduzeće. To znaći da svoje troškove pokriva iz zarade i da nema bužzetskih sredstava kada zafali novac. Pitanje je kako to sve upakovati a da bude po zakonu, tj. da vuk bude sit, a ovce na broju. Uvijek sam bio konstruktivan kritičar, te i sada imam konkretan prijedlog. Cijena pojedinačne karte je 20 KM. Uvodimo i “punkt” karte koje su za pet ili više vožnji, a koje se moraju iskoristiti u toku 365 dana, koštaju 4 KM po vožnji tj. minimalna “punkt” karta košta 20 KM i omogućava 5 vožnji žičarom. Ovim smo omogućili građanima Sarajeva da plate vožnju po cijeni koja je prihvatljiva za svačiji džep. Stranci bi plaćali skuplje, a sve bi bilo po zakonu. Sada se postavlja pitanje da li stranci mogu da kupe ove “punkt” karte? Mogu, ali im je isto kao i da su kupili kartu za jednu vožnju. Pretpostavljam da će oni u toku svog boravka jednom ići na vožnju žičarom, a i ako budu išli više puta onda neka i idu jer će i gore nešto da potroše. Aha, onda će jedan stranac da kupi “punkt” kartu i da se vozi njih 5 zajedno? Ne, jer punkt karta je izdata na ime i prezime i nije prenosiva. Eto, mislim da smo riješili problem odnosa stranac - domaći, pokušaj malverzacije ili zloupotrebe. Ostalo je na firmi Sarajevo i sposobnosti menadžmenta - napisao je svoj prijedlog Rešidat.


Pretpostavlja se da će ovo biti i zvanični stav DF-a, ali stranka se još nije oglasila ovim povodom.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook