Počinio samoubistvo skokom s mosta

Prošle su 34 godine od smrti velikog bh. književnika Branka Ćopića

Kultura26.03.18, 11:47h

Prošle su 34 godine od smrti velikog bh. književnika Branka Ćopića
Prvu priču objavio je 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. Djela su mu prevođena na engleski, ruski, njemački francuski, poljski, češki, slovački i mađarski jezik

 

Na današnji dan prije 34 godine umro je jedan od najvećih književnika BiH Branko Ćopić.

 

Ćopić je rođen u Hašanima blizu Bosanske Krupe 1. januara 1915. godine, a umro je u Beogradu, 26. marta 1984. godine počinivši samoubistvo skokom s mosta.

 

Ćopić je bosanskohercegovački književnik. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađa u Banjoj Luci i Sarajevu, te je završava u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine, pedagoško-filozofsku grupu.

 

Prvu priču objavio je 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. Djela su mu prevođena na engleski, ruski, njemački francuski, poljski, češki, slovački i mađarski jezik.

 

Ćopić je bio član SANU (Srpske akademije nauka i umjetnosti) i ANUBiH (Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine).

 

Neka od njegovih najpoznatijih dijela su Ježeva kuća, poezija, napisana u Sarajevu 1957., Ne tuguj bronzana stražo, napisana 1958. godine, Partizanske tužne bajke, priče, napisana u Beogradu 1958., Priče zanesenog dječaka, priče, napisana u Beogradu 1960., Bašta sljezove boje, zbirka priča napisana 1970., te Orlovi rano lete, roman, napisan u Beogradu 1956. godine.

 

Branko Ćopić je također dobitnik NIN-ove nagrade za roman Ne tuguj bronzana stražo, napisan 1958. godine.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!