SDP poručuje Denisu Zvizdiću

Magazinović: Umjesto virtuelnih, vlast neka počne otvarati stvarna radna mjesta

Front26.03.18, 11:29h

Magazinović: Umjesto virtuelnih, vlast neka počne otvarati stvarna radna mjesta
Magazinović podsjeća na inicijative, koje je zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT, a uz podršku više od 30.000 privrednika, uputio prema Vijeću ministara i Upravi za indirektno oporezivanje, a tiču se naplate PDV-a od privrednika tek onda kada oni naplate fakturu

 

U kontekstu posljednjih pokušaja čelnika SDA da ubijede narod kako mu je odlično, da se otvaraju hiljade novih radnih mjesta, da samo što nismo ušli u Evropsku uniju, te da i sve ostalo raste i cvjeta, poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović, podsjeća predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića na njegova neispunjena obećanja u vezi Zakona o PDV-u, koja bi, u slučaju realizacije, sigurno napravila pozitivan efekat na privredu, za razliku od ispraznih govora koji nikome neće pomoći, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije BiH.

 

Kako se navodi u saopćenju, Magazinović podsjeća na inicijative, koje je zajedno sa Institutom za razvoj mladih KULT, a uz podršku više od 30.000 privrednika, uputio prema Vijeću ministara i Upravi za indirektno oporezivanje, a tiču se naplate PDV-a od privrednika tek onda kada oni naplate fakturu, pomjeranja roka plaćanja PDV-a sa 10-tog na kraj mjeseca, te smanjenje zatezne kamate za svaki dan kašnjenja plaćanja PDV-a sa 0,04 na 0,02 posto.

 

Nakon što je odbijena inicijativa za promjenu Zakona o PDV-u, u smislu plaćanja poreza tek po naplati roba ili usluga, a ne kao što je sada slučaj, odmah po izdavanju fakture, predsjedavajući Vijeća ministara je u septembru 2017-te godine podržao drugi dio inicijative.

 

Tada je iz Vijeća ministara poslano saopštenje svim medijima sa izjavom predsjedavajućeg: "Ovakve zahtjeve udruženja privrednika i obrtničkih komora podržavam, isti su opravdani i sugurno će dovesti do poboljšanja poslovnog okruženja u BiH, jer će pomjeranje roka za plaćanje PDV unaprijediti likvidnost preduzeća, a smanjenje zatezne kamatne stope bitno smanjiti troškove i olakšati poslovanje.“ Uz to je posebno istakao važnost ovih promjena u kontekstu otvaranja novih radnih mjesta.“

 

Samo mjesec dana poslije, Vijeće ministara BiH, kojim predsjedava Zvizdić, poslalo je zvaničan stav poslaniku Magazinoviću kojim ga obavještava da odbija inicijativu za promjenu Zakona o PDV-u, koju je prethodno podržao predsjedavajući.

 

Do danas, stoji u saopćenju, "javnost ne zna kome da vjeruje, da li predsjedavajućem Zvizdiću, koji je podržao zahtjeve privrednika pretočene u parlamentarnu inicijativu, Vijeću ministara, na čelu sa istim čovjekom koje je odbilo tu inicijativu, ili čelnim ljudima SDA, koji nas ubjeđuju da smo krivi jer ne vidimo te goleme uspjehe na svim poljima i neviđeni napredak".

 

- Pozivam najodgovornije ljude u vladama na svim nivoima da bar u preostalih nekoliko mjeseci do promjene vlasti manje pričaju, a više rade. Inicijativa o pomjeranju roka plaćanja PDV-a na kraj mjeseca nikome ne može smetati, a pomoći će brojnim privrednicima koji to zahtijevaju. Zato Vijeće ministara treba još jednom preispitati svoj stav. U slučaju ove promjene, siguran sam da bi mogli govoriti i o stvarnim novim radnim mjestima, a ne o virtuelnim, koje vide samo čelni ljudi SDA - poručio je Magazinović.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook