video/ hrvatska zastupnica u evropskom parlamentu zabrinuto

Petir: Djevojke u BiH moraju nositi hidžab, a muškarci bradu i klanjati... Arapima služe bosanski salafiti...

Front24.03.18, 11:58h

Petir: Djevojke u BiH moraju nositi hidžab, a muškarci bradu i klanjati... Arapima služe bosanski salafiti...
Kao neke od problema navela je nošenje hidžaba, duge brade i klanjanje


Nezavisna hrvatska zastupnica Marijana Petir izjavila je na sjednici u Evropskom parlamentu u petak u Briselu da Bosni i Hercegovini prijeti radikalizacija muslimana, a koju potiče novac iz islamskih zemalja- prenosi Avaz

 

Na zajedničkom sastanku Pododbora za sigurnost i odbranu te Odbora za vanjske poslove, a u saradnji s Delegacijom za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, u Evropskom parlamentu raspravljalo se o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.


 
- Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske, koja kao država članica EU ima najdužu granicu s BiH. Svima ovdje je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci i koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gdje su umjereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama - rekla je Petir.

 

Kao neke od problema navela je nošenje hidžaba, duge brade i klanjanje.

 

- Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uvjetom da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a da muškarci moraju pustiti bradu i klanjati. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Moj je dojam da ti salafiti kradu identitet građanima BiH, prije svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvijek živjelo u toleranciji, a danas se tu promiču neke druge vrijednosti - kazala je Petir.

 

Upitala je predstavnike Evropske komisije prate li dotok novca iz Saudijske Arabije, Turske i drugih islamskih zemalja u BiH.

 

- Taj se novac šalje da bi se radikaliziralo stanovništvo, što dovodi do mogućih sigurnosnih prijetnji - rekla je Petir.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!