evo šta je predviđeno promjenama

Na prijedlog SDP-a: Predstavnici bh. političkih partija na sastanku o izmjenama Izbornog zakona

Front21.03.18, 14:23h

Na prijedlog SDP-a: Predstavnici bh. političkih partija na sastanku o izmjenama Izbornog zakona
Predlagač ovih izmjena je Socijaldemokratska partija (SDP) iz koje je pojašnjeno da bi zakon trebao osigurati da rezultati glasanja budu volja birača, a ne brojača

 

Sastanak predstavnika nekoliko političkih partija u Bosni i Hercegovini na kojem se razgovara o izmjenama Izbornog zakona, a koje se tiču uvođenja videonadzora i skeniranja glasačkih listića, počeo je danas u Sarajevu.

 

Predlagač ovih izmjena je Socijaldemokratska partija (SDP) iz koje je pojašnjeno da bi zakon trebao osigurati da rezultati glasanja budu volja birača, a ne brojača.

 

Ove izmjene podržao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a danas ih po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju i delegati Doma naroda PSBiH.

 

Izmjene predviđaju korištenje savremenih tehnoloških rješenja koje bi omogućile da se otkloni svaka sumnja u regularnost izbora te da se rezultati izbora evidentiraju na temelju izvoda iz optičkih skenera.

 

Centralna izborna komisija BiH trebala bi propisati procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

 

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

 

Današnjim sastankom predsjedava predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a prisustvuju mu Saša Magazinović (SDP) iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut i Mirsad Isaković te Aleksandra Pandurević i Nenad Lalić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

 

Na sastanku su i Ljerko Ivanković Lijanović i Mladen Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak te Sinan Sinanović iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), Hazim Rančić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF).

 

Susretu prisustvuju i Jasmin Emrić Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) te Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke stranke (BPS) i Momčilo Novaković iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP), a očekuje se da će se nakon susreta učenici obratiti medijima.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook