Trump jedan od krivaca

Na pomolu nova svjetska ekonomska kriza: Uskoro bi mogao da se ponovi KOLAPS od prije deset godina

Biznis Klub20.03.18, 10:01h

Na pomolu nova svjetska ekonomska kriza: Uskoro bi mogao da se ponovi KOLAPS od prije deset godina
Edwards je upozorio i da bi trgovinska politika američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla da bude katalizator koji će dovesti do naredne krize

 

Prošlo je deset godina od posljednje velike finansijske krize koja je zahvatila cijeli svijet, a stručnjaci sa Wall Streeta nagovještavaju da bi uskoro mogla da se dogodi nova.

 

Kompanija “JPMorgan” predviđa vjerovatnoću od 72 odsto da će se u naredne tri godine desiti nova velika recesija.

 

Prošlog mjeseca su mnogi analitičari bili zabrinuti zbog velikog kraha na njujorškoj berzi i rekli su da je to znak usporavanja američkog ekonomskog rasta.

 

Postoji više potencijalnih katalizatora novog kraha, upozoravaju stručnjaci za “Business Insider”.

 

David Rosenberg, glavni ekonomista iz kompanije “Gluskin Sheff” koja se bavi upravljanjem finansija, kaže da bi kriza mogla uskoro da se ponovi, ali da ovoga puta povod neće biti hipotekarni krediti već potencijalno javljanje mjehura na tržištu investicija, piše Blic.

 

Albert Edwards, strateg iz “Societe Generale” već duže vrijeme upozorava na prijetnju deflacije, koju pospješuju zemlje poput Kine koje devalviraju svoje valute, kako bi izvoz učinile atraktivnijim. On je rekao da bi tako mogao da nastane kolaps poput onog iz 2008. godine.

 

Trump uvodi svijet u krizu?


Edwards je takođe upozorio i da bi trgovinska politika američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla da bude katalizator koji će dovesti do naredne krize. Nedavne najavljivanje uvođenja tarifa u Americi na uvoz aluminijuma i željeza može da izazove pravi trgovinski rat Amerike i mnogih zemalja.

 

– Trgovinski rat i devalvacija konkurentske valute su oduvijek značili i kraj igre, jer globalna opasnost od deflacije uništava bogatstvo, profit i poslove. Međutim, sada izgleda da će do toga doći ranije nego što smo mislili – rekao je Edwards.

 

Kina ne izvozi mnogo željeza u SAD, pa ove tarife na nju nemaju mnogo uticaja, ali ono što bi moglo da dovede do trgovinskog rata SAD i Kine jeste najava Amerike da će sprovesti mjere protiv Kine zbog navodne krađe intelektualne imovine.

 

Prethodno je rečeno da će SAD uvesti tarife na uvoz kineske robe vrijedne 60 milijardi doalra, kao kaznu.

 

SAD mogu i da “zaratuju” i sa drugim trgovinskim partnerima, prije svega EU, ukoliko Trump nastavi sa svojom “Amerika na prvom mjestu” agendom.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook