FOTO/ PROMOCIJA BH. HUMORA NA ČUVENOJ SORBONI

Ovako Francuzi vide junake serije 'Dobrodošli u Orient Express': Svi su ludi, ali nisu zločesti. I uprkos svemu...

Mediji18.03.18, 13:02h

Ovako Francuzi vide junake serije 'Dobrodošli u Orient Express':  Svi su ludi, ali nisu zločesti. I uprkos svemu...
Ovo je prvi put da se na Sorboni prevodila i analizirala jedna televizijska serija sa bh. prostora, dok su se ranijih godina obrađivala djela kultnog dramskog pisca i scenariste Dušana Kovačevića

 

U subotu, 17. marta, u velikom amfiteatru čuvenog univerziteta Sorbona u Parizu održana je promocija i javno prikazivanje bh. igrane TV serije „Dobrodošli u Orient Express“, koju je realizirala DEPO produkcija iz Sarajeva u koprodukciji sa TV1. 


U sklopu ove promocije publika je pogledala prve dvije epizode ove serije uz prijevod sa francuskim titlovima.  


Promocija bh. serije organizovana je u sklopu projekta Odsjeka za južnoslavenske jezike univerziteta Sorbona, u kojem su od septembra 2017. do januara ove godine profesori i studenti ovog odsjeka prevodili prve epizode serije i bavili se analizom bosanskog (sarajevskog) humora.

 

Promociji su prisustvovali studenti, profesori i brojni gosti, a učestvovali su autor ideje i prvi reditelj serije Jasmin Duraković, profesor i šef odsjeka Phillipe Gelez, direktor projekta Series Balkans Constantin Deliyannis, generalni sekretar Series Balkans i nekadašnja urednica stranog igranog programa FTV-a Tanja Majhrovski, te jedan od vodećih francuskih intelektualaca i autor svjetskog bestsellera „Politique et societe: Un dialogue Inedit“ Dominique Wolton.

 

Govoreći o seriji "Dobrodošli u Orient Express" Walton je nakon projekcije rekao: 

 

- Ova serija nije rađena po šablonu, ali što je duže gledate, ona vas uzima pod svoje. To je zbog priče,  likova i izvanrednih glumaca koji ovdje igraju. Svi su ludi, ali nisu zločesti. I uprkos svemu što im se događa u vremenu krize - oni su vedri.

 

U svome predavanju Jasmin Duraković je, baveći se humorom kao dijelom bh. nacionalnog duha, govorio o njegovom značaju od starih vremena do modernog humora iz perioda subverzivnog New primitivesa, crnog humora u ratu i opsadi, sve do njegovog prisustva u savremenom bh. filmu i tv serijama, sa akcentom na humor koji je zastupljen u serijalu "Dobrodošli u Orient Express"

.
Inače, ovo je prvi put da se na Sorboni prevodila i analizirala jedna televizijska serija sa bh. prostora, dok su se ranijih godina obrađivala djela kultnog dramskog pisca i scenariste Dušana Kovačevića.

 

Detalje sa promocije u Parizu možete pogledati u našoj fotogaleriji, zahvaljujući velikanu sarajevske i bh. fotografije Milomiru Kovačeviću Strašnom, koji je također bio među gostima na Sorboni i koji nam je ustupio dio fotografija sa ovog događaja, te mu se ovo prilikom zahvaljujemo.

    

Igranu tv seriju „Dobrodošli u Orient Express“ bh. publika može gledati od večeras, na programu TV1 i Mreže, kao i svake naredne nedjelje u 20 sati, dok su reprizni termini ponedjeljkom u 17:25 sati, utorkom u 13:15 sati  i subotom u 20 sati..  


Glavni akteri serije su najpopularniji glumci u BiH (Mirvad Kurić, Emir Hadžihafizbegović, Vanesa Glođo, Saša Petrović, Haris Burina, Tatjana Šojić, Zana Marjanović, Edhem Husić, Semir Krivić, Mirsad Tuka, Slaven Knezović, Robert Krajinović) te glumaci  iz Hrvatske i Srbije, Bojana Gregorić, Ivo Gregurević, Maja Šipovac i Mina Manojlović Vodušek Tu su i mlade bh. glumačke snage Armin Omerović, Maja Zećo, Rijad Gvozden, Mona Muratović, Andrea Aković, Nedim Malkočević, Staša Dukić, Nerman Mahmutović, te mladi glumci iz regiona, ali i specijalni gosti.


U prvoj sezoni među njima su poznati bh. operski pjevač Ivica Šarić i muzičar i kompozitor Mirko Šenkovski Geronimo, dok je legenda narodne muzike Halid Bešlić zajedno sa Draženom Žerićem otpjevao naslovnu numeru serijala.  

 


Serija „Dobrodošli u Orient Express“ se na humorističan način bavi svakodnevnicom u Sarajevu i BiH, a događa se u jednom ovdašnjem hotelu koji pokušava da nađe svoju priču u tranizcijskom novom vremenu.. Žanrovski gledano, to je klasični humoristički sitcom sa specifiičnim bosanskim humorom i ovdašnjim sarajevskim junacima.


Serija nastaje po ideji i konceptu Jasmina Durakovića, a autor scenarija je Dževad Hadžić. Direktor fotografije je poznati i nagrađivani bh. snimatelj Šahin Šišić, reditelj Emir Kapetanović, scenografiju potpisuje Maja Cerić, kostimografiju Belma Žiško, montažu Fadil Komarica, dok produkciju čitavog projekta vode Amira Kudumović-Gorgulu i Angelina Albijanić-Duraković.   


Partneri serije su domaće kompanije Sarajevska pivara, Ekoline Kovan i Klas.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook