Američki sedmičnik 'Newsweek' upozorava

BiH se približava krvavom oružanom konfliktu! Ako Moskva bude satjerana uza zid, izdaće nalog Dodiku...

Front17.03.18, 10:23h

BiH se približava krvavom oružanom konfliktu! Ako Moskva bude satjerana uza zid, izdaće nalog Dodiku...
Newsweek piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge sigurnosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svjedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid

 

Bosna i Hercegovina se približava krvavom oružanom konfliktu, piše u tekstu ugledni američki sedmičnik Newsweek, baziranom na izvještaju s naslovom “BiH u ruskom bloku za cijepanje“.

 

Kako navodi B92, u tom izvještaju je otkriveno da ruski predsjednik Vladimir Putin podržava srpske separatiste, kako bi spriječio namjeru zvaničnog Sarajeva da se integriše u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove.

 

- Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope - piše Newsweek.

 

Newsweek piše da se gomilanje oružanih snaga dešava u Republici Srpskoj, kao i da lokalna policija i druge sigurnosne formacije dobijaju rusku vojnu, oružanu i taktičku pomoć, o čemu svjedoče dokumenti u koje je američki časopis, kako se navodi, imao uvid.

 

Takođe, navodi se da Moskva podržava paravojne srpske nacionalističke formacije u Bosni i Hercegovini, uz napomenu da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik često BiH ocjenjuje kao propalu državu, uz stalno zahvaljivanje Rusiji na podršci.

 

- Rusija radi na tome da formira klijentelističku državu u BiH, kako bi spriječila njene namjere da uđe u NATO. Ruske paravojne formacije su već organizovale konflikt u Ukrajini, sa istom namjerom - piše američki list.

 

Newsweek prenosi i izjavu nekadašnjeg zamjenika pomoćnika američkog sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Balkan, Michaela Carpentera.

 

- Ako Moskva osjeti da je satjerana do zida, moći će da izda nalog Dodiku da pokrene referendum o nezavisnosti Republike Srpske - navodi Carpenter.

 

Newsweek piše i da je u entitet za dvije godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, ali eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za policijske snage koje imaju oko 5.000 ljudi.

 

U tekstu piše i da postoji uvjerenje da u BiH ima oko pola miliona komada nelegalnog oružja, koje je preostalo poslije ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook