Ujedinjenje ljevice

Komšić predlaže: Formirati novu stranku, DF, SDP, GS i Našu stranku treba ugasiti

Front16.03.18, 14:04h

Komšić predlaže: Formirati novu stranku, DF, SDP, GS i Našu stranku treba ugasiti
Predlaže se i da na Kongresu ujedinjenja sve četiri stranke imaju jednak broj delegata, najmanje po 300, te jednak broj predstavnika i članova rukovodstva

 

Na inicijativu predsjednika Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić dostavio je Prijedlog principa (plana) za održavanje Kongresa ujedinjenja na adrese predsjednika SDP-a BiH, Naše stranke i Građanskog saveza.

 

Kako se navodi u Prijedlogu, plan je sačinjen u skladu sa zaključkom s jučerašnje sjednice Predsjedništva DF-a, a Kongres ujedinjenja četiri stranke ljevice trebao bi biti održan 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, prenosi Faktor.

 

U Prijedlogu koji je iznio DF i koji ima sedam tačaka, praktično se predlaže formiranje nove političke stranke iz postojeće četiri partije. Kako predlažu u DF-u, taj novi, ujedinjeni politički subjekt bi dobio novo ime, grb, zastavu i logo koji će proizlaziti iz socijaldemokratske ideje i tradicije.

 

- Radi demokratičnosti postupka, svaki politički subjekt koji pristupi Kongresu ujedinjenja kandidovat će najmanje po dva kandidata/kandidatkinje za poziciju presjednika novoformiranog političkog subjekta – navodi se u Prijedlogu DF-a.

 

Predlaže se i da na Kongresu ujedinjenja sve četiri stranke imaju jednak broj delegata, najmanje po 300, te jednak broj predstavnika i članova rukovodstva.

 

Predsjedništvo Demokratske fronte ističe da su inicijativu za Kongres ujedinjenja pokrenuli "vodeći računa o kulminaciji političke krize koja se manifestuje u svim oblastima života građana do nepodnošljivog nivoa", te uzimajući u obzir raspoloženje građana koji, kako navode iz DF-a, žele vidjeti ujedinjene stranke građansko-lijevog bloka.

 

Iz SDP-a, Naše stranke i Građanskog saveza još se nisu oglasili o ovom prijedlogu Komšićevog DF-a.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook