Koriste ih policije brojnih evropskih država

Proizvođači policijske opreme osudili izjavu Dragana Mektića: Uniforme proizvedene u BiH ispunjavaju najstrožije standarde kvalitete!

Hronika15.03.18, 13:33h

Proizvođači policijske opreme osudili izjavu Dragana Mektića: Uniforme proizvedene u BiH ispunjavaju najstrožije standarde kvalitete!
Podsjećaju da uniforme i dijelove policijske i vojne opreme proizvedene u BiH koriste policije brojnih evropskih država, "a sve naše firme ispunjavaju najstrožije standarde kvalitete, jer drugačije ne bi mogle izvoziti svoje proizvode“

 

BH konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme smatra, kako kažu, "sramnim, neprimjerenim i netačnim istup ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u vezi sa Pravilnikom o policijskoj uniformi, kojim se grubo diskriminiraju domaći proizvođači policijske i vojne opreme“.

 

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme (kojeg čine MEN d.o.o. Travnik, Koteks d.o.o. Tešanj, ZENKO d.o.o. Zenica, Tekstilna industrija d.o.o. Mostar, Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Sparta d.o.o. Banja Luka, Miltex d.o.o Banja Luka, K.L.M. Prnjavor i Belt d.o.o. Banja Luka) u saopćenju navodi da već tri mjeseca nastoji uspostaviti dijalog s Vijećem ministara BiH.

 

- Želja nam je, u direktnim razgovorima ukazati na sve nedostatke usvojenog pravilnika kojim se, iz ko zna kakvih i čijih interesa, favorizira samo jedan inostrani brend. Isto to od Vijeća ministara traže i Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH te Udruženje tekstil, obuća i koža BiH - UTOK, ali se i njihovi zahtjevi grubo ignoriraju - navodi se u saopćenju BH Konzorcija. 

 

Podsjećaju da uniforme i dijelove policijske i vojne opreme proizvedene u BiH koriste policije brojnih evropskih država, "a sve naše firme ispunjavaju najstrožije standarde kvalitete, jer drugačije ne bi mogle izvoziti svoje proizvode“.

 

- Tvrdnje ministra Mektića da domaći proizvodi "nisu kvalitetni" osim što nisu tačne, predstavljaju i svojevrsnu uvredu upućenu hiljadama radnika, koji već decenijama trud i znanje ulažu da bi časno živjeli od svog rada, što je rezultiralo otvaranjem brojnih stranih tržišta. Sada se suočavamo sa situacijom da nam se, u vlastitoj državi, uskraćuje mogućnost da uopće učestvujemo u postupku nabavke takvih proizvoda!? - ističe se u saopćenju.

 

BH konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme poziva Vijeće ministara BiH i ministra Mektića da posjete domaće kompanije i uvjere se u kvalitetu njihovih proizvoda.

 

- Ako to urade, uvjereni smo da će sporni pravilnik odmah staviti van snage. Nema tog nivoa kvaliteta kojeg BH Konzorcij nije u stanju ispuniti. Mi ne tražimo da se nivo kvaliteta smanjuje, tražimo samo jednaka pravila za sve. Ono što mi (kao ni bilo ko drugi) ne možemo ispuniti jesu tehničke karakteristike koje su zaštićene i koje su tehnička, a ne odlika kvalitete samo jednog tipa uniforme. Upravo to je propisano pravilnikom kojeg je predložio ministar Mektić.  

 

Na taj način potpuno smo eliminirani iz postupka javnih nabavki i to nema nikakve veze s kvalitetom, što je samo jeftini i "nekvalitetni" paravan za diskriminaciju domaćih proizvođača - saopćeno je iz BH konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook