Svjetska zdravstvena organizacija najavila ispitivanja

Uznemirujuće otkriće o flaširanoj vodi: Analizirali 250 flaša različitih brandova, pa došli do poražavajućih rezultata

Lifestyle15.03.18, 12:49h

Uznemirujuće otkriće o flaširanoj vodi: Analizirali 250 flaša različitih brandova, pa došli do poražavajućih rezultata
Iz kompanija čija je flaširana voda testirana, rekli su da se svi procesi odvijaju prema najvišim standardima, te da zadovoljavaju sve uvjete kvalitete. Istaknuli su kako za pitanje mikročestica plastike nema regulative niti standardiziranih metoda ispitivanja

 

Novinarska organizacija Orb Media vodila je istraživanje na državnom univerzitetu u Fredoniji u New Yorku, koje je otkrilo da flaširana voda sadrži sitne čestice plastike. U najvećem istraživanju ovog tipa do sad ispitali su 250 boca kupljenih u devet različitih država, piše BBC.

 

Pronašli su u prosjeku deset plastičnih čestica po litri vode, od čega je svaka veća od debljine ljudske kose.

 

Plastika prisutna apsolutno svuda

 

Sherri Mason, profesorica hemije na univerzitetu, vodila je analizu i rekla: ‘Pronalazili smo plastiku u boci za bocom, brendu za brendom. Ne želimo ni u koga upirati prstom, nego samo pokazati da je plastika prisutna apsolutno posvuda, da je postala tako sveprožimajući materijal u našem društvu da prodire i u vodu, i to u sve one osnovne proizvode koje konzumiramo svakodnevno.’

 

Trenutno ne postoje dokazi da konzumacija sitnih čestica plastike može štetiti ljudskom zdravlju, no stručnjaci taj problem još istražuju. Komentirajući rezultate prof. Mason je rekla: ‘Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće.’ Stručnjaci su zaključili da u zemljama u kojim je gradska voda možda zagađena, stanovnici mogu slobodno nastaviti piti kupovnu vodu.

 

Iz kompanija čija je flaširana voda testirana, rekli su da se svi procesi odvijaju prema najvišim standardima, te da zadovoljavaju sve uvjete kvalitete. Istaknuli su kako za pitanje mikročestica plastike nema regulative niti standardiziranih metoda ispitivanja.

 

Prošle je godine prof. Mason otkrila čestice plastike u gradskoj vodi, a drugi su naučnici plastiku otkrili i u morskoj hrani, pivi, morskoj soli, pa čak i zraku.

 

Među brendovima koji su ispitani na mikročestice plastike su: Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life, San Pellegrino, Aqua (Indonezija), Bisleri (Indija), Epura (Meksiko), Gerolsteiner (Njemačka), Minalba (Brazil) i Wahaha (Kina). Kako bi bili sigurni da nijedan uzorak nije kontaminiran, svaka kupnja i transport snimljeni su na videu.

 

Većina kompanija rekla je da već godinama i sami provode testiranja na plastiku te da su im testovi uvijek u okviru dopuštenog.

 

Svjetska zdravstvena organizacija najavila ispitivanja

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će ispitati potencijalne rizike za ljudsko zdravlje od plastike otkrivene u flaširanoj vodi, posebno zato jer zasad ne postoje nikakvi dokazi niti specijalna istraživanja o tome.

 

Bruce Gordon, koordinator WHO-a, rekao je za BBC da je ključno pitanje kakve posljedice može imati cijeloživotna konzumacija sitnih čestica plastike:

 

‘Kad govorimo o sastavu plastike - sadrži li toksine, štetne tvari - zasad o tome nemamo istraživanja. Obično imamo ‘sigurnosnu granicu’, no da bismo je definirali moramo shvatiti jesu li i koliko te tvari štetne.’

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook