Da li se problem bivših boraca mogao davno riješiti?

Pećanac odgovara lideru SDA: Kada sam prije 15 godina zahtijevao da ostane 10-tak udruženja boraca, Izetbegović je...

Front10.03.18, 14:40h

Pećanac odgovara lideru SDA: Kada sam prije 15 godina zahtijevao da ostane 10-tak udruženja boraca, Izetbegović je...
Bakiru Izetbegoviću izgleda treba 15 godina da shvati kako su pojedina rješenja bila ispravna. Ako smijem da primijetim, a smijem, u tome i leži razlika između mene i njega..., ističe u svom saopštenju Nermin Pećanac

 

 

Povodom gostovanja Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH iz Bošnjačkog naroda u dnevniku D FTV-a, bivši ministar unuitašnjih poslova Kantona Sarajevo i bivši premijer KS Nermin Pećanac uputio je sljedeće saopštenje za javnost: 


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, gospodin Bakir Izetbegović, kada je u dnevniku D FTV-a govorio o ispunjenju zahtjeva boraca, kazao je kako se zbog zakonskih rješenja ne može sačiniti javni registar i kako će uvid u registar imati boračka udruženja. U njegovom izlaganju zasmetala mi je rečenica - kako će se sa 1600 sada egzistirajućih udruženja boraca ona „…svesti na desetak reprezentativnih udruženja“. 


Kada sam kao premijer Kantona Sarajevo 2002. godine zahtijevao isto, gospodin Bakir Izetbegović, koji je tada bio predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kategorički se protivio toj ideji optuživši me i sa skupštinske govornice i preko medija da sam protiv boračke popilacije. Ni tada kao ni sada apsolutno nisam bio protiv  boračke populacije, naprotiv htio sam pozitivnim zakonskim rješenjima zavesti reda i svesti boračka udruženja ili na jedinstvenu boračku organizaciju ili na svega par njih. Naravno, taj prijedlog nije prošao. 


Interesantno je vidjeti da gospodin Izetbegović i nakon 15 godina nastavlja da mijenja svoje mišljenja od slučaja do slučaja, te da nema određenog stava po pitanju boraca, već formira svoje mišljenje onda kada problem u određenoj oblasti eskalira, kao što se to dešava zadnjih dana kada je u pitanju boračka populacija u Federaciji BiH. 


Da su me poslanici SDA tada poslušali, danas vjerovatno ne bi imali problema sa boračkom zaštitom, jedinstvenim tregistrom i nadoknadom određenim kategorijama boraca, jer bi se ti procesi od 2002. godine do danas doveli u red. Ovako, na vlastima i dalje ostaje obaveza da tu oblast urede na način da se jednom za sva vremena stavi tačka na prava boraca koji su omogućili vlastima da svoje privilegije koriste od države i uživaju u miru.   


Bakiru Izetbegoviću izgleda treba 15 godina da shvati kako su pojedina rješenja bila ispravna. Ako smijem da primijetim, a smijem, u tome i leži razlika između mene i njega..., zaključuje u svom saopštenju Nermin Pećanac.


 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook