FOTO&VIDEO/ Fondacija CURE organizovala šetnju povodom Dana žena

Neposlušne žene stvaraju historiju: Pogledajte kako je bilo na osmomartovskom maršu u Sarajevu!

Hronika08.03.18, 15:55h

Neposlušne žene stvaraju historiju: Pogledajte kako je bilo na osmomartovskom maršu u Sarajevu!
Šetnja je organizovana od zgrade Parlamentarne skupštine BiH, kroz ulicu Maršala Tita, do Trga djece Sarajeva

 

Fondacija CURE organizovala je danas u Sarajevu aktivističku šetnju povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, kako bi skrenula pažnju na "nevidljivost" problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

 

Aktivistkinja Fondacije Vildana Džekman izjavila je da im je cilj ukazati na institucionalne politike koje kontinuirano krše ženska prava.

 

Dodala je da žele podsjetiti na početke osmomartovskog marša i skrenuti pažnju na nasilje s kojim se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju.

 

- Problemi koji još nisu riješeni su neujednačene porodiljske naknade, problemi s alimentacionim fondom, neujednačenost po pitanju medicinski potpomognute oplodnje među entitetima, diskriminacija i mobing na radnom mjestu, kršenje prava marginalizovanih grupa žena, institucionalni problemi žena s invaliditetom, te nezastupljenost žena u procesu ustavnih reformi - navela je Džekman.

 

Šetnja je organizovana od zgrade Parlamentarne skupštine BiH, kroz ulicu Maršala Tita, do Trga djece Sarajeva.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!