Fondacija CURE poziva

Sutra u Sarajevu marš povodom 8. marta: Da više niti jedna žena ne bude nevidljiva!

Hronika07.03.18, 10:42h

Sutra u Sarajevu marš povodom 8. marta: Da više niti jedna žena ne bude nevidljiva!
Početak marša planiran je ispred Parlamentarne skupštine BiH i učesnici će se kretati kroz ulicu Maršala Tita do Trga djece Sarajeva

 

Fondacija CURE sutra u Sarajevu organizuje aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresiranim organizacijama, formalnim i neformalnim grupama, te članovima Ženske mreže BiH koji žele da sa svojim prisustvom skrenu pažnju na nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

 

Početak marša planiran je ispred Parlamentarne skupštine BiH i učesnici će se kretati kroz ulicu Maršala Tita do Trga djece Sarajeva. Poruke sa Osmomartovskog marša trebaju doprinijeti da više niti jedna žena ne bude nevidljiva.

 

Historija ostvarivanja ženskih prava je turbulentna, žene širom svijeta koje se i izbore za određena prava, vrlo brzo ih gube ili neka druga prava.

 

- Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz historiju, u 2018. godini mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjelujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi, nema nas ni u Predsjedništvu BiH, stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, marginalizovane žene su višestruko diskriminisane - navode iz Fondacije CURE.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!