Planirano uvođenje videonadzora u svim vozilima

Vozači GRAS-a će putem kamera pratiti putnike u autobusima: Niko ne šara po sjedištima, smeće se baca u kantu...

Hronika07.03.18, 09:51h

Vozači GRAS-a će putem kamera pratiti putnike u autobusima: Niko ne šara po sjedištima, smeće se baca u kantu...
Vozila s kamerama na prvi pogled i nije tako teško prepoznati jer je njihova unutrašnjost pošteđena grafita, uništenih naslonjača te polomljenih stakala, što je česta pojava u drugim autobusima, minibusima, trolejbusima i tramvajima

 

Iako još traje rasprava o tome na koji način je preduzeće GRAS i po kojim procedurama sredinom septembra prošle godine nabavilo 26 novih autobusa na plin, čini se da, uz smanjenje zagađenja u gradu, ova vozila imaju i dodatne prednosti za građane. Umjesto razbacanog smeća ispod sjedišta, putnike unutar novih autobusa dočekuju postavljene kante za sitni otpad.

 

Osim toga, videonadzor u četiri vozila koja se koriste skoro pola godine spriječio je da njihova unutrašnjost bude uništena.

 

autobus-gras

 

- Kontrolu i pregled dešavanja unutar vozila ima i vozač, a sisteme videonadzora planiramo ugraditi i u ostala vozila. Sličan projekt je, zajedno sa zatvaranjem stajališta, najavilo i Ministarstvo saobraćaja KS - rekli su za „Avaz“ iz GRAS-a i dodali da je, iako se radi o svega četiri vozila, ovaj potez već dao pozitivne rezultate.


Vozila s kamerama na prvi pogled i nije tako teško prepoznati jer je njihova unutrašnjost pošteđena grafita, uništenih naslonjača te polomljenih stakala, što je česta pojava u drugim autobusima, minibusima, trolejbusima i tramvajima.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook