VANREDNA PRESS KONFERENCIJA U SARAJEVU

Novalić: Znamo da se haos namjerno stvara... Za borce izdvajamo 650 miliona KM i više od toga ne možemo!

Front28.02.18, 23:40h

Novalić: Znamo da se haos namjerno stvara... Za borce izdvajamo 650 miliona KM i više od toga ne možemo!
Premijer Novalić istakao je večeras da je rješavanje položaja boračke populacije izuzetno važno pitanje, što potvrđuje i činjenica da je dio reformske agende, te da će Vlada FBiH nastaviti da radi u tom cilju u saradnji sa boračkim organizacijama

 

U srijedu veče, 28. februara, sa početkom u 23.15 sati, u zgradi Energoinvesta u Sarajevu održana je vanredna press konferencija povodom kulminacije protesta bivših boraca i blokade glavnih saobraćajnica u Federaciji BiH. 


Tom prilikom medijima se obrato premijer FBiH Fadil Novalić, koji je istakao da je rješavanje položaja boračke populacije izuzetno važno pitanje, što potvrđuje i činjenica da je dio reformske agende, te da će Vlada FBiH nastaviti da radi u tom cilju u saradnji sa boračkim organizacijama. 
 

Međutim, naglasio je i da su ovi protesti posljedica organiziranog haosa, koji se namjerno stvara, jer su pred Vladu FBiH postavljeni nerealni zahtjevi koje je u trenutnoj finansijskoj situaciji nemoguće sprovesti.  


- Federacija BiH trenutno na godišnjem nivou izdvaja 650 miliona KM na svim nivoima vlasti za popravljanje stanja u boračkoj populaciji. Nakon 11 milijardi, koliko je do sada ukupno potrošeno na rješavanje pitanja boraca, Federacija BiH više od toga ne može. Onaj ko je zamislio ove proteste, postavio je toliko visoke zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti. Dakle, postavili su zahtjeve koje mi ne možemo ispuniti, mislim da u tome leži suština problema, rekao je večeras premijer Fadil Novalić pred bh. novinarima.

 

On je dodao i da bi nastavak blokade mogao prouzrokovati haos sa pogubnim posljedicama.

 

- Ne tvrdimo da u 650 miliona KM nema pogrešno usmjerenih sredstava. Ova grupa nam može pomoći da zajedno promijenimo te tokove i namjenu sredstava, ako idu onima koji ih nisu zaslužili. Ali opet ponavljam, Federacija BiH više od ovoga ne može. Ako se nastavi blokada, a ona je protivzakonita, bit će posljedica...  Ako se ne sklone, pozvaćemo organe reda da građanima FBiH omoguće slobodno kretanje i pristup fabrikama, bolnicama i gradovima. Blokade se zaista neće moći tolerisati, jer kantonalni zakoni kažu da je zabranjeno ometati građane u vršenju svakodnevnih aktivnosti i kretanju, kao i provođenju privrednih aktivnosti, istakao je Novalić.

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević na večerašnjoj vanrednoj konferenciji je precizirao: 


- Vlada FBiH izdvaja 315,5 miliona KM za rješavanje boračko invalidske zaštite, a još 60 miliona izdvajaju kantoni... S pozicije rada i socijalne politike još izdvajamo 254 miliona KM... Prošle godine smo pripremili i uputili četiri zakona, a svaki od njih je rješavao pitanje poboljšanja boračko invalidske zaštite.


Također je naveo i da su predstavnici Vlade FBiH još od jutros bili spremni razgovarati sa borcima koji su protestvovali u Sarajevu, međutim, naveo je, oni nisu htjeli poslati svoje predstavnike. 


- Nisu željeli poslati svoje predstavnike, a u 21 sat su javili da bi ipak mogli odrediti predstavnike. Cijeli dan smo bili spremni, moji saradnici i ja, i predstavnici boračkih organizacija da razgovaram s njima. Opet ih pozivamo da dođu u zgradu Vlade ili da mi odemo razgovarati s njima. Sutra je 1. mart i građani BiH nisu zaslužili da im se blokiraju ceste. Kranje je vrijeme da pitanje rješavamo dijalogom, poručio je Bukvarević.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook