Dr. Darryl Li, profesor na Univerzitetu u Chicagu tvrdi

Alija Izetbegović nije doveo mudžahedine... Oni su govorili: Naša je svrha džihad, i kad on završi, mi odlazimo!

Front26.02.18, 08:50h

Alija Izetbegović nije doveo mudžahedine... Oni su govorili: Naša je svrha džihad, i kad on završi, mi odlazimo!
Većina stranih dobrovoljaca bila je u odredu Elmudžahedin Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je usvojio politiku zabrane bilo kakvog djelovanja van odbrane bosanskih muslimana

 

I 23 godine nakon kraja rata u Bosni i Hercegovini, priča o mudžahedinima i njihovom porijeklu, osnivanju "kalifata" i terorističkim grupama često bude u centru pažnje bh. i regionalnih medija i javnosti. Međutim, dostupno je malo stručnih i akademskih analiza o razlozima dolaska stranih ratnika u Bosnu i Hercegovinu, o tome ko ih je doveo, da li su oni stvarna prijetnja po nacionalnu sigurnost i sl.

 

Dr. Darryl Li, profesor na Univerzitetu u Chicagu, 2012. godine je odbranio svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu Harvard upravo na temu stranih ratnika u Bosni i Hercegovini, njihovim motivima, ulozi te o njihovoj povezanosti s terorističkim organizacijama, a priprema i knjigu na istu temu koja će biti zasnovana upravo na spomenutoj doktorskoj disertaciji. Dok je radio na svojim istraživanjima, naučio je bosanski i arapski jezik što mu je omogućilo da direktno razgovara s puno stranih ratnika koji su bili direktni učesnici u ratu u Bosni i Hercegovini.

 

Upravo s Dr. Lijem novinari Al Jazeere su razgovarali o nekim od najkontroverznijih pitanja o ovoj temi koja su godinama prisutna u bh. javnosti i medijima.

 

Imali ste priliku da istražujete mnoge strane ratnike koji su se borili u ratu u Bosni i Hercegovini, s mnogima ste i lično razgovarali. Po čemu se oni razlikuju u odnosu na strane ratnike na primjer u Siriji ili Iraku? Da li je njihov cilj bio osnivanje tzv. islamske republike, odnosno kalifata u Bosni i Hercegovini? Šta su u konačnici bili njihovi motivi?

 

- Imao sam priliku razgovarati s raznim muslimanima strancima koji su se borili u džihadu u Bosni i Hercegovini kao i da analiziram mnoge publikacije na kojima su oni radili u to vrijeme, njihove interne dokumente, ali i nadzorne izvještaje koje su sačinile vlade Bosne i Hercegovine i Italije. Ovi izvještaji pokazuju da je njihov zajednički cilj bio pomoć muslimanima u Bosni i Hercegovini u njihovoj odbrani od masovnih zločina koje su počinili primarno srpske snage u to vrijeme.

 

Većina stranih dobrovoljaca bila je u odredu Elmudžahedin Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je usvojio politiku zabrane bilo kakvog djelovanja van odbrane bosanskih muslimana. To nije zbog toga što su oni bili fini ljudi, nego zbog dva praktična razloga:

 

Željeli su privući dobrovoljce i novac iz različitih muslimanskih država, te su htjeli izbjeći bilo kakvu percepciju svrstavanja sa jednom frakcijom ili partijom;

 

Broj stranih ratnika mjerio se u par stotina u svakom trenutku i bili su dio vojske u kojoj su ubjedljivo dominirali građani Bosne i Hercegovine. Istina, mnogi od ovih individualaca smatrali su da muslimani u idealnim uslovima trebaju živjeti u državi koja slijedi islamski zakon, ali znali su da nema nikakvog smisla da se ova ideja nameće protiv volje građana. Bili su svjesni toga.

 

Žalosno je da se ova epizoda iz rata nastavlja upotrebljavati kao dio anti-muslimanske politike kao što je posljednja naslovnica magazina Globus. Da Globus pogleda njihov vlastiti arhiv, pronašli bi intervju koji su njihovi novinari uradili s prvim komandantom arapskih mudžahedina koji je kazao osvrćući se na rat u Bosni: "Nemamo nikakvih nakana sudjelovati u budućem političkom životu ove države. Naša je svrha džihad, i kad on završi, mi odlazimo!" - rekao je Li.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(Al Jazeera, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook