df, naša stranka, sbb i sdp poduzeli zajedničke korake

CIK-ova odluka o načinu izbora delegata u Domu naroda uznemirila bh. stranke: Evo usvojenih zaključaka!

Front23.02.18, 13:41h

CIK-ova odluka o načinu izbora delegata u Domu naroda uznemirila bh. stranke:  Evo usvojenih zaključaka!
Ovakva Odluka Centralne izborne komisije BiH o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bila bi potpuno neustavna, diskriminatorna i de facto dijelila FBiH na dvije etničke izborne jedinice

 

Centralna izborna komisija BiH namjerava sljedeće sedmice donijeti Odluku o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koja je potpuno neustavna, diskriminatorna i koja de facto dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice.

 

Ta Odluka bi, na primjer, onemogućila da ijedan Hrvat iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona  bude izabran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Istovremeno niti jedan Bošnjak iz Posavskog, Livanjskog kantona ili HNK ne bi mogao biti  izabran u Dom naroda federalnog Parlamenta.

 

Ovakva Odluka Centralne izborne komisije BiH o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bila bi potpuno neustavna, diskriminatorna i de facto dijelila FBiH na dvije etničke izborne jedinice.

 

Na ovaj način u izborni sistem BiH bi se uvela neustavna rješenja, s elementima diskriminacije kojim se dodatno derogiraju dosadašnje presude Suda za ljudska prava u Strazburu kojima su utvrđene brojne diskriminacije u postojećem izbornom zakonodavstvu u BiH.

 

Ustav FBiH i Ustav BiH jasno kažu da se do potpune provedbe Aneksa 7. mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, pa bi  CIK,pozivanjem na popis iz 2013., zapravo vršio legalizaciju etničkog čišćenja, stavljajući se time iznad Ustava. 

 

Ustav FBiH osim obaveze primjene popisa 1991. godine,  također,  jasno kaže da će se broj i struktura delegata Doma naroda utvrditi Zakonom. 

 

Dakle, CIK nema nadležnost da bilo kakvim svojim odlukama propisuje broj i strukturu delegata Doma naroda. Osim protivustavnog djelovanja, CIK očigledno sebe vidi i kao instituciju koja se može staviti i iznad Zakona.  

 

Odredba Izbornog zakona, na koju se CIK poziva u spomenutoj Odluci koja se namjerava usvojiti, je evidentno neustavna i apsolutno neadekvatna kao pravni osnov za donošenje jedne ovakve odluke.

 

Zbog ugrožavanja demokratskog poretka, pokušaja rušenja ustavnog poretka FBiH i BiH danas smo održali hitne konsultacije i zaključili da se više ne može tolerisati ovakvo djelovanje bilo koga u ovoj državi i da se odmah moraju poduzeti sve mjere i aktivnosti kojim će se to spriječiti. 

 

Ovakve odluke i politike koje ih sponzorišu svjesno vode BiH u potpunu paralizu i krizu koja može imati nesagledive posljedice.

 

sastanak-sdp

 

Na osnovu iznesenog, usaglašeni su sljedeći: 

 

ZAKLJUČCI

 

1. Tražimo da Centralna izborna komisija BiH odmah i bez uslovljavanja obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom utvrđuje broj i strukturu delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju i pokušaju narušavanja ustavnog poretka FBiH i BiH;

 

2. Zadužuju se poslanici SDP, DF, SBB i NS da u saradnji sa drugim zastupnicima u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, koji to žele, u što kraćem roku prikupe potreban broj potpisa i podnesu zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 10.12. Izbornog zakona BiH.

 

3. Tražimo od rukovodstava oba doma Parlamenta Federacije BiH da najkasnije u roku od 15 dana sazovu sjednice oba doma Parlamenta FBiH na kojim bi se razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

 

4. Tražimo od Visokog predstavnika u BiH da, u skladu sa svojim obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaštiti integritet izbornog procesa i demokratski poredak BiH.

 

5. Podržavamo diplomatske napore predstavnika međunarodne zajednice u BiH oko postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva. Očekujemo da se pri analizi ponuđenih rješenja vode demokratskim principima i načelima koja vrijede u demokratskim društvima i državama.

 

6. Ukoliko Centralna izborna komisija BiH ustraje u svojim namjerama da donese spornu odluku, spremni smo na svaki oblik demokratske borbe kako bi se to spriječilo, što uključuje organizaciju protesta.

 

7. Iskazujemo svoju spremnost i otvorenost te pozivamo sve druge političke stranke, organizacije, sindikate, udruženja i pojedince koji se zalažu za jednakost svih građana BiH na teritoriji cijele BiH, te neupitni teritorijalni integritet BiH i koji ne prihvataju uvođenje bilo kakvih dodatnih diskriminacija u ustavno-pravni sistem BiH da se priključe i podrže aktivnosti koje će ove stranke poduzimati sa ciljem ostvarivanja ovih principa. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook