A GOVORILI SU 'NIKAD VIŠE'

Ovaj grad je nova Srebrenica i nikoga nije briga: Stravičan zločin ponavlja se pred očima svijeta!

Front22.02.18, 09:49h

Ovaj grad je nova Srebrenica i nikoga nije briga: Stravičan zločin ponavlja se pred očima svijeta!
Mnogi se pitaju koliko je djece potrebno ubiti prije nego ruka pravde stigne i u Siriju?!

 

Izvor: Express.hr/Autor: Antonija Vrčić

 

Stravični zločini po kojima ćemo zauvijek pamtiti Srebrenicu čini se ponavljaju se i danas. Doduše na drugom kraju svijeta, ali i ovaj put pred očima međunarodne javnosti koja ne čini ništa.


Izričući presudu Ratku Mladiću krajem prošle godine kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi, mnogi su ponavljali: Ne ponovilo se. Danas, 23 godine nakon tog stravičnog masakra, kojeg je bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan nazvao najvećim zločinom počinjenim na europskom tlu nakon 1945. godine, Istočna Guta, na putu je da nažalost postane nova Srebrenica.


U Istočnoj Guti, posljednjoj pobunjeničkoj enklavi u predgrađu Damaska, u proteklih 36 sati ubijeno je više od 100 osoba, a njih više od 500 je ranjeno. Po podacima humanitarnih organizacija broj ubijenih mogao bi biti i veći od 200.


U ovim nemilosrdnim i stravičnim napadima u kojima je bombardirano čak pet bolnica žrtve su većinom civili, a veliki je broj i djece.  No, kao i tih dana u Bosni, nitko se sada ne brine kako zaštiti nedužne civile u ofenzivi koja je započela nakon neuspjelih pregovora.

 

Danas, 23 godine nakon tog stravičnog masakra, kojeg je bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan nazvao najvećim zločinom počinjenim na europskom tlu nakon 1945. godine, Istočna Guta, na putu je da nažalost postane nova Srebrenica


Zračni napadi i bombardiranja koje provode sirijske i ruske snage nastavljaju se i uzimaju živote stotine nedužnih civila. Kao i u slučaju Srebrenice, hrana i medicinska pomoć ne stiže, a kao što je UN Srebrenicu proglasio "sigurnom zonom", tako su Rusi prošle godine Istočnu Gutu proglasili "zonom deeskalacije".


Iako je UN zatražio humanitarni prekid vatre, pro-Asadova koalicija potpuno je ignorirala njihove molbe. Ignorirane su i molbe mnogobrojnih humanitarnih agencija. Čini se kako je pažnja velikih sila, prvenstveno SAD-a i Rusije, te Turske, usmjerena na ostvarivanje političkih ciljeva u kojima im životi pola milijuna Sirijaca ne znače ništa. Preko leševa do kontrole, njihov je moto, piše Guardian.  


Trumpova administracija tako se trudi ograničiti iranske ambicije izgradnje "kopnenog mosta" prema Mediteranu, ili "šijitskog polumjeseca". Turcima je želja uništiti Kurde, a Putinu pokazati svoju moć. Sirija je tako postala igraonica za pokazivanje moći s pitanjem: Tko je najjači?


No stanovnike muči potpuno drugačije pitanje: Kako preživjeti?

 

Agonija u kojoj se nalazi Istočna Guta, ubojstva djece, stradanja nedužnih civila, ignorira se poput Srebrenice. Zapadne sile okrenule su pogled u drugu stranu i ne žele intervenirati. UN je i ovaj put nemoćan


U genocidu u Srebrenici ubijeno je oko 8.000 muslimana, dječaka i muškaraca tijekom nekoliko dana. Između 25.000 i 30.000 bošnjačkih žena, djece i staraca zlostavljano je i odvezeno iz grada. Međunarodna zajednica okrenula je glavu na drugu stranu dok su se Srebrenici približavale paravojne jedinice Ratka Mladića koje su pregazile nizozemske mirovne snage i počinile masakr pred očima cijelog svijeta. 


Agonija u kojoj se nalazi Istočna Guta, ubojstva djece, stradanja nedužnih civila, ignorira se poput Srebrenice. Zapadne sile okrenule su pogled u drugu stranu i ne žele intervenirati. UN je i ovaj put nemoćan.


"Ovo bi mogao biti jedan od najgorih napada u povijesti Sirije, čak i gori od opsade Alepa. Sustavno ubijanje civila koji su meta ovih napada je ratni zločin i međunarodna zajednica treba intervenirati i zaustaviti nasilje", rekao je Zaidoun al-Zoabi iz agencije iz humanitarne organizacije Union of Medical Care and Relief Organization (UOSSM).


No, zasada Bašar al-Asad ne popušta, ni raznim pritiscima ni zdravom razumu. Dokazi koji ga uključuju u brojne zločine protiv čovječanstva i ratne zločine samo se zbrajaju. Zasada nikakve optužbe nisu podnesene i on mirno nastavlja po svom.  


Mnogi se pitaju koliko je djece potrebno ubiti prije nego ruka pravde stigne i u Siriju?

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook