Dodikov novi udar na Salkića

Nakon što mu je poručio da 'pripazi šta priča', Dodik od Salkića zahtijeva i pismeno obavještenje o svakom koraku!

Front19.02.18, 18:49h

Nakon što mu je poručio da 'pripazi šta priča', Dodik od Salkića zahtijeva i pismeno obavještenje o svakom koraku!
Ukoliko se ne postupi u skladu s Dodikovom instrukcijom, navedeno je u njoj, „svi nastali troškovi neusaglašenih aktivnosti smatrat će se privatnim troškovima i neće se refundirati iz budžeta Službe predsjednika Republike“

 

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je reagirao na najnovije ucjene i pritiske Milorada Dodika, predsjednika ovog entiteta.

 

Nakon što je Dodik prošle sedmice potpredsjedniku Salkiću, uz javno izrečene prijetnje, poručio da se „sam disciplinuje“ i „pripazi šta priča“, danas je na Salkićevu adresu stigla „instrukcija“, kojom aktualni režim želi potpuno ograničiti rad potpredsjednika. 

 

Od Salkića se zahtijeva da ubuduće mora o svakom svom koraku „pismeno obavještavati Kabinet predsjednika“.

 

Pod tim podrazumijeva „planirane sastanke i predviđene teme, putovanja s obrazloženom svrhom, planirana javna istupanja i druge planirane aktivnosti“.

 

Ukoliko se ne postupi u skladu s Dodikovom instrukcijom, navedeno je u njoj, „svi nastali troškovi neusaglašenih aktivnosti smatrat će se privatnim troškovima i neće se refundirati iz budžeta Službe predsjednika Republike“.

 

Salkić navodi da je Dodik još jednom dotakao političko dno, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika

 

- Dodikov režim već godinama provodi otvorenu diskriminaciju Bošnjaka, kršeći njihova ljudska prava i slobode. Svjedoci smo višegodišnjeg sistematskog izlovanja pripadnika ovoga naroda, iako su Bošnjaci konstitutivan narod, koji ima potpuno ista ustavna prava kao i Srbi, i Hrvati. Izlazeći iz ove faze, u kojoj je sve skoro očišćeno od Bošnjaka, Dodikov režim sada ulazi u sasvim novu, veoma ozbiljnu fazu, u kojoj želi da policijskim metodama cementira rezultate etničkog čišćenja, koje je provedeno tokom rata. Političkim potezima, diskriminacijom pri zapošljavanju, zabranom bosanskog jezika i obrazovanja, etničko čišćenje je nastavljeno i u miru. Potpuno razotkriven u svome secesionističkom i militantnom djelovanju, Dodik se sada, na potpuno necivilizacijski način, kršeći ustavna prava Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, obračunava s izabranim političkim predstavnikom, koji u institucijama bh. entiteta RS predstavljaju Bošnjake - navodi Salkić.

 

Prema njegovom mišljenju, Dodik poduzima sve korake kako bi ućutkao bošnjačkog potpredsjednika i na taj način spriječio otkrivanje opasnih namjera. Nabavka dugih cijevi i najava secesije bh. entiteta ozbiljna su prijetnja dejtonskom miru.

 

- Milorad Dodik čini sve kako bi spriječio iznošenje istine o stanju u ovom dijelu naše zemlje. Njegova instrukcija je do sada najveći udar na slobodu političkog djelovanja potpredsjednika entiteta. Međutim, potpuno je jasno da je Dodik u svom haotičnom obračunu s ljudima koji ne misle kao on potpuno izgubio kompas. On ne bira načine i sredstva da bi se obračunao sa svima koji ne misle kao on, nanoseći nemjerljivu štetu građanima i institucijama bh. entiteta RS. Svima je postalo jasno da on nanosi najveću štetu ugledu bosanskih Srba i bh. entitetu RS kao i svim drugim građanima Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i činjenica da se nalazi na američkoj crnoj listi i da je izolovan od najmoćnijih evropskih država. Dodik i njegovi poslušnici i istomišljenici trebaju znati da oni nisu moji poslodavci. Nas su na izborima izabrali građani da im služimo. Stoga bi Služba predsjednika trebala biti na raspolaganju i potpredsjednicima, što do sada nije bio slučaj. Pozvat ću Službu predsjednika i samog predsjednika na odgovornost zbog kršenja Ustava RS član 97. koji predviđa zastupljenost konstitutivnih naroda. Pozivam i ovim putem tužilaštvo da provjeri navode o kršenju Ustava RS član 97. i sankcionira odgovorne - kazao je potpredsjednik Salkić.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!