FOTO&VIDEO/ Cure novi detalji o ubici (19) iz Floride

'Bio je vuk samotnjak, opsjednut oružjem, imao je problema s djevojkama... Sve što smo saznali o njemu je uznemirujuće...'

Hronika15.02.18, 13:08h

'Bio je vuk samotnjak, opsjednut oružjem, imao je problema s djevojkama... Sve što smo saznali o njemu je uznemirujuće...'
"Znao mi je pričati kako voli pucati iz zabave i vježbe, među ostalim je pucao po štakorima", ispričao je učenik škole

 

"Bio je problematično dijete", sažima sve što se moglo čuti u za sada rijetkim informacijama o 19-godišnjaku koji je jučer iz poluautomatske puške u srednjoj školi u Floridi ubio sedamnaest osoba - djece i odraslih. Jezivi detalj - namjerno je aktivirao protupožarni alarm da bi ih što više izašlo na hodnike. Nakon dobro osmišljenog napada, predao se policiji.

 

Pucnjava je jedna od najgorih u Sjedinjenim Državama u zadnjih 25 godina.

 

No, ko je identificirani napadač Nikolas Cruz tek se doznaje u istrazi, a šerif je zasad potvrdio da su mu objave na društvenim mrežama, kao i ono što za sada doznaju o njemu, 'uznemirujuće i vrlo problematične'. Cruz je bivši učenik napadnute srednje škole Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, a nedavno je izbačen iz disciplinskih razloga. Je li motiv osveta zbog izbacivanja iz škole, tek će se pokazati.

 

Ko je Nikolas Cruz


ABC News je dobio izjavu jednog od učenika, Matthewa Walkera, koji je prepričao da je Cruz pucao kroz stakla na vratima učionica. "Bilo je stvarno loše. Posvuda je bilo rupa od metaka. Svi su bili u panici. Nisam vidio napadača, ali pucao je u moju učionicu. Nije mogao ući jer su vrata bila zaključana", kazao je Matthew. Nakon što je Cruz pucao s 10 do 12 metaka u njegovu učionicu, produžio je dalje do drugih.

 

 

"Samo je išao od učionice do učionice i nasumično pucao u djecu", prisjeća se šokirani učenik. Cruz je već ranije bio okarakteriziran kao "prijetnja" školi i djeci, zbog čega je i izbačen.

 

Još se ne znaju detalji oko razloga izbacivanja, no učitelj matematike Jim Gard rekao je za Miami Herald da je Cruz 'prijetio drugim učenicima', i da vjeruje da je to bio razlog da ga ispišu iz ove škole. "Prošle godine nam je rečeno da Cruz ne smije u prostor škole ulaziti s ruksakom na leđima", dodao je.

 

I sam ga je podučavao jedan semestar u 2016. godini, "no bio je tiho dijete", rekao je o svom dojmu i kako mu je ostao u sjećanju. "Nisam imao problema s njim, no čuo sam da je imao probleme s učenicama, o čemu su neke progovorile".

 

Šesnaestogodišnji Joshua Charo družio se s Cruzom kad su išli u isti razred, a za Miami Herald je rekao da je Cruz bio "vuk samotnjak" opčinjen oružjem i 'čudnim stvarima'.

 

nikolas-cruz

 

"Znao mi je pričati kako voli pucati iz zabave i vježbe, među ostalim je pucao po štakorima", ispričao je učenik škole.

 

Za isti medij je nekoliko izvora potvrdilo da postoji Instagram profil koji pripada Cruzu, a na njemu se vidi da mu je lice često pokriveno maskama.

 

Na Twitteru postoji snimka izjave učenika za WJXT koji je rekao "da su svi mogli predvidjeti ovako nešto" od napadača. "Znao je kako izgleda škola i kuda se kretati", kazao je.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook